Política

Inhabiliten Anglada, que queda fora de la cursa electoral a Vic

L’Audiència ratifica la sentència de dos anys de presó per l’amenaça a un menor i la junta electoral l’expulsa de candidat

L’ultradretà Josep Anglada no podrà tornar a ser regidor de l’Ajuntament de Vic. La junta electoral de zona ha decidit expulsar-lo com a cap de llista de Som Identitaris a la població. La decisió es produeix després que ahir l’Audiència de Barcelona confirmés la sentència ferma d’inhabilitació com a càrrec públic i dos anys de presó per haver amenaçat a través Twitter un militant d’Arran Vic quan aquest era menor d’edat. Anglada va fer servir la xarxa social per publicar fotografies del menor i dirigir-li qualificatius com ara “perroflauta, antisistema i filoetarra”. Des de la denúncia dels fets, que van passar l’any 2013, fins a la sentència ferma han passat gairebé sis anys, ja que el procés s’ha anat dilatant perquè Anglada va presentar recurs d’apel·lació, que és el que ara s’ha resolt.

La llista de Capgirem Vic-CUP va reaccionar ahir mateix presentant una denúncia a la junta electoral en la qual es demana que s’impugni la candidatura d’Anglada, ja que la llei electoral preveu expressament que els condemnats a presó amb sentència ferma són inelegibles durant el període que duri la pena.

La junta electoral va resoldre ahir mateix el recurs, donant la raó a Capgirem Vic-CUP i acordant la prohibició que el cap de llista de Som Identitaris es presenti. Per això insta la candidatura a confeccionar de nou les paperetes sense la presència d’Anglada, ja que si no ho fan així, els vots seran considerats nuls. Això a priori suposaria que Marta Riera, la número 2 de la formació, sigui la cap de llista. Tampoc es pot descartar que finalment la candidatura es faci enrere. De fet, ahir des del partit no es va fer cap comentari i l’última entrada a xarxes socials era justament d’Anglada diumenge dient que serien “la sorpresa” a les urnes.

Des d’Arran es va celebrar la decisió de la junta electoral perquè això posa fi “a setze anys de la presència a l’Ajuntament de Vic d’aquest feixista reconegut, exmilitant de Fuerza Nueva i exlíder de Plataforma per Catalunya”. També lamenten que hagi estat capaç de proferir odi contra les persones migrades i el col·lectiu femení, entre d’altres.

Condemna prèvia

Anglada no hauria d’entrar a presó per aquesta condemna, ja que no supera els dos anys i un dia. Però això seria si no tingués condemnes anteriors de presó. Anglada ha estat un personatge molt polèmic, i el 2018 l’Audiència de Barcelona ja el va condemnar a un any de presó per haver comès el delicte de revelació de dades reservades de caràcter personal quan el 2014 va publicar el cotxe i la matrícula de Roberto Hernando, el secretari general de Plataforma per Catalunya quan el partit que Anglada va fundar el va expulsar. La sentència, però, no és ferma.

Instal·lat en la polèmica

La figura de Josep Anglada ha estat lligada a la polèmica. Les seves posicions d’ultradreta i les declaracions xenòfobes li han portat sovint molts maldecaps i sortides to. Justament té un altre procediment judicial obert perquè a l’acte que es va fer a Vic l’agost del 2017, arran dels atemptats de la Rambla de Barcelona, s’hi va presentar exhibint cartells amb lemes xenòfobs, fet que va generar una discussió amb altres regidors que va acabar amb una agressió al regidor Arnau Martí i una denúncia de l’Ajuntament de Vic als jutjats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona