Política

El socialista Manuel Cruz, escollit nou president del Senat amb 140 dels 250 vots

Ciutadans ha proposat la seva senadora per Navarra, Ruth Goñi, que no ha aconseguit l’aval necessari

Pío García Escudero i Cristina Narbona són els vicepresidents

Diu que no esperarà la reforma del reglament perquè el Senat sigui “part de la solució als problemes territorials”

El cap de llista del PSC al Senat, Manuel Cruz, ha estat escollit nou president del Senat per majoria absoluta amb 140 dels 250 vots emesos. Ha superat en la votació la senadora de Ciutadans per Navarra, Ruth Goñi, que el partit ha proposat com a candidata a presidenta i que només ha aconseguit 11 vots. Goñi tampoc no ha assolit l’aval necessari en les votacions per ocupar els altres llocs a la Mesa del Senat. En la votació a la presidència també s’han registrat 84 vots en blanc i 15 nuls. ERC ha introduït a la urna de votació paperetes amb la paraula ‘llibertat’ i un llaç groc, vots que el president de la Mesa d’Edat, Juan José Lucas, ha declarat nuls. El Ple del Senat ha començat a dos quarts d’onze del matí d’aquest dimarts.

A banda de la presidència, també s’han votat les dues vicepresidències i les quatre secretaries de la Mesa del Senat. En la primera d’aquestes votacions s’ha escollit vicepresidenta primera de la Mesa, María Cristina Narbona (PSOE), amb 142 dels 250 vots emesos, i vicepresident segon Pío García Escudero (PP), que ha aconseguit 68 vots. En aquesta votació s’han registrat, a més, 10 vots per Ruth Goñi (Cs), 16 vots en blanc i 14 nuls.

Finalment, en la votació per escollir els representants de les quatre secretaries de la Mesa del Senat, cada senador ha pogut proposar fins a dos candidats. Així, han estat escollits, per ordre de vots, Fernando Martínez López (PSOE), Olivia Delgado (PSOE), Imanol Landa (PNB), Rafael Hernando (PP) i Salomé Pradas (PP), que han aconseguit 102, 99, 97, 70 i 66 vots respectivament i que, posteriorment, han jurat els càrrecs. En el cas de Landa, ho ha fet en basc i “per imperatiu legal”.

El president de la Mesa d’Edat demana reformar el Senat

Abans de passar la paraula al nou president del Senat, que ha promès el càrrec, el president de la Mesa d’Edat, Juan José Lucas, ha demanat que la reforma de la càmera sigui una realitat i s’homologui a senats com l’alemany el francès o l’italià. A més ha desitjat que s’aprengui i s’ensenyi que la política “no és l’art del possible sinó de l’impossible” i que “millora la societat”.

Primeres paraules de Cruz

El nou president del Senat ha assegurat que no esperarà la reforma del reglament del Senat ni de la Constitució espanyola per fer el Senat sigui una “cambra territorial influent” i “part de la solució als problemes territorials”. Ho ha dit en el seu discurs de presa de possessió del càrrec en què també ha demanat construir un futur des del Senat, a través del “diàleg”, el “debat” i “l’acord”. Així, s’ha compromès a fer-ho “amb totes les posicions ideològiques des de la paraula i el respecte al marc constitucional”. Totes les idees i projectes polítics, ha afegit, són “legítims” i “es mereixen ser escoltats, reconeguts i debatuts”. “Cap argument sobra quan es tracta de fer una Espanya més cohesionada”, ha dit, i ha defensat que la diversitat i pluralitat d’Espanya no ha de perquè ser un problema ja que “la nostra complexitat com a país és també la nostra riquesa”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA