Política

Comença a l’Argentina el primer judici a Cristina Fernández per corrupció

L’exmandatària i candidata a la vicepresidència denuncia persecució

L’expresidenta de l’Argentina Cristina Fernández (2007-2015) va asseure’s ahir per primera vegada al banc dels acusats per un delicte de corrupció. L’exmandatària va negar tots els càrrecs i va denunciar que és víctima d’una persecució. Tres dies després d’haver anunciat que es presentarà a les eleccions presidencials d’octubre, però com a candidata a la vicepresidència, Fernández es va presentar davant el tribunal federal de Buenos Aires convençuda que aquest judici és un “nou acte de persecució” que només pretén col·locar “una expresidenta opositora” a l’actual govern al banc en plena campanya electoral, segons va dir a la xarxa social Twitter. Fernández, senadora des del 2017, està acusada d’encapçalar una associació il·lícita durant el seu mandat i de frau a l’Estat per suposades irregularitats en l’adjudicació a l’empresari Lázaro Báez –empresonat des del 2016– a la província de Santa Cruz, al sud del país i feu del kirchnerisme, de 52 obres públiques, per 896 milions d’euros. La justícia argentina considera que la viuda d del també expresident Néstor Kirchner (2003-2007) i membres del seu govern, com l’exministre de Planificació Julio de Vido, van crear un sistema per apoderar-se de fons assignats a projectes viaris.

Amb un vestit jaqueta blau i una camisa clara, i somrient, l’exmandatària –que està processada en una dotzena de causes més i que no pot ser detinguda per la seva condició d’aforada– va asseure’s al banc dels acusats juntament amb dotze processats més, entre ells els seus exministres Báez i De Vido.

A l’exterior de l’edifici judicial i lluny del perímetre de seguretat que envoltada els jutjats, amb una ampli dispositiu policial, es van congregar grups de seguidors de la vídua de Néstor Kirchner. Amb la fiscalia, l’Oficina Anticorrupció i la Unitat d’Informació Financera com a parts acusadores, el judici s’espera que duri un any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia