Política

Batet demana al Suprem un informe sobre la suspensió dels diputats presos

La presidenta del Congrés vol saber si es poden suspendre amb l’aplicació del 384bis

Envia l’escrit al president del CGPJ perquè el faci arribar als magistrats de l’1-O

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha remès un escrit al Tribunal Suprem on demana qüestions relacionades amb la suspensió dels diputats i el senador empresonats, segons confirmen fonts jurídiques. L’escrit l’ha remès directament al president del Consell General de Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, per demanar-li que ho faci arribar als magistrats que jutgen l’1-O. La presidenta de la cambra baixa vol que el tribunal clarifiqui si es pot aplicar la suspensió dels presos per la via de l’article 384bis (la mateixa que va aplicar Llarena al juliol per suspendre els diputats al Parlament). Batet també tindria una altra via –assenyalada ja pels magistrats en una interlocutòria del 14 de maig- i seria suspendre Junqueras, Rull, Turull, Romeva i Sànchez a través del propi reglament de la cambra.

L’escrit de Batet parla de “possibles dubtes que se suscitarien sobre l’aplicació de l’article 21.1.2 del reglament” del Congrés. Aquest article estableix la suspensió de funcions dels diputats quan s’ha tramitat el suplicatori, amb interlocutòria ferma de processament i el diputat està en presó preventiva. Davant d’aquests dubtes, demana al Suprem un informe que aclareixi si la Mesa del Congrés pot aplicar l’article 384 bis en lloc del reglament de la cambra per suspendre’ls.

L’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal determina que es pot suspendre de funcions el càrrec públic que estigui processat de manera ferma per rebel·lió i amb presó preventiva decretada.

Batet també recorda que els diputats encausats “han perfeccionat la seva condició” de parlamentaris tot i que el Suprem els manté en presó preventiva i diu a l’alt tribunal que la presidència del Congrés “necessitaria conèixer la manera com aquesta condició processal afecta l’exercici dels mateixos de les funcions pròpies del seu càrrec”.

Petició de la fiscalia

Aquest dimecres, la fiscalia també ha demanat al Suprem que comuniqui a Congrés i Senat la “suspensió immediata” dels parlamentaris a través del 384 bis. El ministeri públic no vol esperar a què els lletrats interpretin si es pot fer amb el reglament del Congrés a la mà i demanen a Manuel Marchena i la resta dels magistrats que segueixin la via que ja va usar el magistrat instructor Pablo Llarena el juliol passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona