Política

Sànchez és l’elegit per ser rebut pel rei

JxCat tria el cap de llista pres per anar a la tanda de contactes de Felip VI

L’elegit no ha de ser diputat i és irrellevant si està suspès

El Suprem haurà de dir si permet l’encaixada de mans entre el monarca i un pres polític

Un fantasma neguiteja el Madrid oficial i dos són els articles que s’invoquen per a l’exorcisme. Després que el president espanyol, Pedro Sánchez, va desdramatitzar el fet de saludar quatre presos polítics al Congrés i va conversar amb ells –els hermeneutes de la villa y corte fan hores extres per traduir què voldrà dir “hem de parlar” i “no et preocupis”–, el calendari polític apunta al rei Felip VI. Després de rebre ahir Meritxell Batet com a flamant presidenta del Congrés, el rei espera que la socialista torni la setmana que ve a La Zarzuela amb la llista de les persones que els partits situen com a interlocutors en les consultes que forjaran la investidura. I la llista té una sorpresa incòmoda per als usos i costums de la Casa del Rei: l’elegit per JxCat és Jordi Sànchez.

El primer risc de coincidir amb els presos per a Felip VI és l’acte d’obertura solemne de les Corts que el Congrés hauria de celebrar d’aquí a quinze dies. La cita és oberta a diputats i senadors, així que els presos –tot i que ERC s’ha absentat de la cita en el passat– podrien sol·licitar anar-hi. En aquest escenari de fotografia de risc, La Zarzuela compta amb un exorcisme: el 384 bis de la Lecrim o l’article 21 del reglament del Congrés com a articles per apartar Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva abans de quinze dies.

El que succeeix amb la tanda de contactes que obrirà Felip VI, no obstant això, escapa a l’exorcisme dels articles de lleis i normes. Com va evidenciar el cas del socialista Javier Fernández l’octubre del 2016, per ser inclòs a la tanda de consultes no s’ha de ser diputat. En aquella cinquena tanda reial per forjar una investidura –de Mariano Rajoy– que es resistia, Pedro Sánchez havia estat apartat pel putsch de Ferraz i –tot i ser l’interlocutor en quatre tandes prèvies– qui va representar el PSOE va ser el president de la gestora del partit i d’Astúries. En el cas de JxCat, la formació que al Congrés lideren Míriam Nogueras i Laura Borràs, sap que no hi ha cap cotilla que aparti Sànchez com a interlocutor del rei Felip IV fins i tot en l’eventualitat que finalment sigui suspès com a diputat els pròxims dies.

L’últim refugi per al monarca si el que vol és evitar la fotografia que Sánchez va naturalitzar dimarts en el ple de constitució del Congrés és creuar els dits perquè el president del tribunal del procés, Manuel Marchena, no autoritzi Sànchez a sortir de Soto del Real i ser conduït a La Zarzuela en un vehicle de la Guàrdia Civil com ho va ser fins al Congrés dilluns per recollir l’acta i dimarts per ser al ple. A diferència de Joan Carles I, que no va témer fotografies incòmodes i va rebre el portaveu de l’esquerra abertzale d’Amaiur Xabier Mikel Errekondo el 15 de desembre del 2011, Felip VI no va tenir mai ni la cortesia institucional de rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. L’únic precedent de no rebre un president del Parlament era del 2012 i per convalescència de Joan Carles I. Quan el gener 2016 feia dos anys que era al despatx del seu pare i rei emèrit, Felip VI va rebaixar la institució a una safata d’entrada: va demanar a Forcadell que la comunicació oficial de la investidura de Puigdemont es fes per correu electrònic. Aquest cop, el correu no pot ser el refugi per no encaixar la mà d’un pres incomunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona