Política

Dos pèrits limiten a 33 els policies i guàrdies civils que relacionen la lesió patida l’1-O amb una agressió

Els metges asseguren que de l’anàlisi dels informes mèdics no es pot concloure que les lesions les causessin els votants

Dos metges de l’Hospital de Sant Pau que han elaborat un informe sobre les causes de les lesions patides per guàrdies civils i policies nacionals durant l’1-O han limitat a 33 els agents que relacionen la lesió patida amb una agressió en els informes mèdics. Els dos pèrits, Xavier Crusí i Ferran Caballero, cridats per la defensa de Junqueras i Romeva, han analitzat un total de 60 informes mèdics, tot i que la fiscalia parla de 101 agents agredits, i que en els altres 41 casos no s’ha pogut determinar que hi hagués assistència mèdica.

Els pèrits han dit que en la “pràctica totalitat” les lesions van ser “lleus” i que no han detectat “cap cas greu” ni cap que requerís hospitalització. Tots dos han explicat que no poden determinar la causa de la lesió perquè no van veure els fets “en directe” i que dels informes mèdics no es pot concloure que les lesions les causessin els votants.

Els pèrits han explicat que, en els 60 informes analitzats, en 32 no consta cap tipus de tractament recomanat, en 5 es recomanen “mesures locals, bàsicament fred o calor”, en 12 casos “tractament per alleugerir símptomes de les lesions” i en 11 casos “es demana la la immobilització de dits d’una mà”.

Sobre les causes de les lesions, els dos pèrits han dit que no ho poden saber del cert perquè no estaven en el moment que es produeix i que “una contusió es pot produir per multitud de causes infinites”. Tots dos han afegit que per l’informe mèdic és “impossible” determinar l’origen de la lesió. “Pots tenir una contusió passejant pel carrer mirant el mòbil i topant amb un arbre”, ha dit a la fiscalia.

Els dos pèrits han posat alguns exemples, com ara que en un informe mèdic un agent va declarar haver patit una contusió al peu perquè “li va caure una porta metàl·lica que intenta obrir” i que això “no es pot considerar una agressió”, o un altre cas que va patir una contusió “al trencar el vidre d’una porta”.

La fiscalia ha preguntat a Crusí i Caballero si “puntades de peu, cops amb la mà o caigudes per forcejament” poden generar una contusió i si és “raonable” pensar que siguin per aquest motiu. Els dos experts han admès que sí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona