Política

Les protestes de les defenses obliguen la fiscalia a renunciar a una pericial sobre documents comissats a Jové i Salvadó

Els lletrats s’havien queixat que un dels tinents ja havia declarat com a testimoni i Marchena acaba per fer-lo sortir de la sala

A l’inici de les sessions de la tarda, el lletrat de Junqueras i Romeva, Andreu van den Eynde, ha demanat la paraula per advertir al tribunal que tenia un recurs sobre una pericial que la sala no havia respost. Les defenses de Junqueras i Romeva, la de Cuixart i la de Forcadell han impugnat la citació d’un dels pèrits –el tinent de la Guàrdia Civil (TIP C57393S)– que havien de comparèixer aquesta tarda –citat per la fiscalia– per exposar un informe sobre l’anàlisi de documents comissats a Josep Maria Jové i Lluís Salvadó als seus despatxos.

Finalment, la fiscalia ha acabat renunciant a aquesta prova pericial que havia demanat sobre l’anàlisi dels documents que la Guàrdia Civil va comissar als despatxos de Josep Maria Jové i Lluís Salvadó. Estaven citats un tinent de la Guàrdia Civil (TIP C57393S) i un sergent (R9256OQ), però diverses defenses han alertat que el tinent ja havia comparegut com a testimoni, ja que era el responsable de la comitiva judicial el 20-S i l’havia citat la fiscalia i l’advocada de l’Estat.

Després de deliberar, Marchena els ha donat la raó i l’ha fet sortir de la sala. Ha advertit al sergent que s’ha quedat que compareixia com a “testimoni expert” i no com a “pèrit en sentit estricte” i que no podia fer valoracions. El fiscal Javier Zaragoza ha intentat interrogar-lo però les defenses han protestat en diverses ocasions perquè considerava que donava opinió. “Davant de les dificultats renuncio”, ha dit el fiscal. “No són dificultats, sinó obstacles conceptuals”, ha replicat Marchena.

El pèrit que ha provocat la protesta i impugnació per part de les defenses ha estat el tinent de la Guàrdia Civil que era responsable de la comitiva judicial (TIP C57393S) i que ja va comparèixer com a testimoni. Les defenses han recorregut la prova perquè, per una banda, ja ha comparegut davant del tribunal i perquè va ser admès com a testimoni i no com a pèrit. Les acusacions, en canvi, sostenien que s’havia de mantenir la pericial i que havia de poder donar les explicacions, juntament amb l’altre agent que estava citat.

El president del tribunal, Manuel Marchena, ha demanat deu minuts per deliberar i ha decidit que aquest tinent no podia declarar perquè ja havia vingut com a testimoni i que, per tant, ja ha estat interrogat i provocaria una “situació de desequilibri que podria erosionar el principi d’igualtat d’armes”. Per això, Marchena l’ha convidat a abandonar la sala perquè ja havia testificat abans. En canvi, ha considerat que l’altre sergent citat sí es podia quedar. Però Marchena ha recordat allò que ja va establir quan va admetre aquesta prova proposada per la fiscalia. I ha dit que compareixia no en condició de pèrit estrictament dit sinó com a “testimoni expert”. Per tant, li ha reiterat que no podia fer “consideracions valoratives” i s’havia de limitar a allò que va veure.

Les defenses de Junqueras i Romeva i de Cuixart han protestat per considerar que ja s’havia conclòs la fase de testimonis (aquest matí) i que, a més, era un testimoni de l’acusació que compareix després que ho facin els de la defensa.

Quan el fiscal Javier Zaragoza ha començat a interrogar el sergent, les defenses –i també el mateix Marchena– l’han aturat perquè consideraven que estava demanant al sergent que donés la seva opinió. En una de les ocasions, el sergent s’ha referit a unes anotacions manuscrites que es van trobar al despatx de Jové que feien referències a la mobilització popular i ciutadana. I ha afegit que és “interessant dir” que va ser una mobilització “coordinada des del Govern”. Després d’això, la lletrada de Cuixart, Marina Roig, s’ha tornat a queixar i Marchena li ha donat la raó. Finalment, Zaragoza ha acabat per renunciar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona