Política

Les últimes hores de May

Avui es reuneix amb el seu grup parlamentari, que li reclama la dimissió, i també ha perdut el suport del gabinet al govern

Es veu forçada a posposar la votació de juny del seu acord amb la UE per aturar la revolta

Theresa May té les hores comptades com a primera ministra. La seva oferta als partits de l’oposició perquè puguin votar si volen un segon referèndum europeu i una unió duanera ha provocat una revolta en el seu govern i en el seu partit, que li ha retirat el suport.

El seu intent desesperat de buscar el suport transversal del Parlament per a la votació del seu acord, prevista per al 7 de juny, no només va generar l’enuig dels seus, sinó també la indiferència de l’oposició, que va seguir rebutjant l’acord, i la contrarietat dels independentistes escocesos, que volen també el seu referèndum. Tot plegat va provocar que May retirés ahir l’oferta i posposés la votació del seu acord del Brexit.

La revolta del gabinet contra May sembla definitiva. Primer va ser el ministre d’Escòcia, David Mundell, qui li va demanar una reunió personal per mostrar-li el rebuig a la seva decisió. Després va ser el ministre d’Interior, Sajid Javid, que va sol·licitar una trobada. May no es va reunir amb ningú. El cop definitiu li va donar Andrea Leadsom, la líder del Parlament, quan va presentar la seva dimissió. Leadsom era una devota brexiter i una de les principals defensores de May i de l’acord fins dimecres a la nit. Leadsom va justificar la renúncia al·legant que no podia acceptar el segon referèndum.

La marxa de Leadsom deixa sola May. Dimarts a la nit, la primera ministra va ser fotografiada sortint plorant del Parlament. També ha transcendit que la major part del seu gabinet li ha demanat la dimissió.

El comitè 1922, que representa tots els diputats conservadors que no són al govern, va reunir-se dimecres per decidir si canviaven o no la normativa interna que no els permet votar una nova moció de confiança contra ella fins que no hagin passat 12 mesos des de la votació que May va guanyar el desembre passat. De moment, s’ha congelat el recompte de vots. Avui May es reunirà amb el president del comitè 1922, Graham Brady, qui també li demanarà la dimissió. Si no accepta, aleshores es procedirà al recompte i, si la majoria ho vol, es canviarà la constitució per poder convocar una nova moció de confiança.

Anunci de dimissió

May anunciarà la seva dimissió avui, segons el diari The Times. El ministre d’Afers Estrangers va assegurar ahir que May rebria el president Trump de visita oficial al Regne Unit del 3 al 5 de juny. És una resposta ambigua perquè encara que May dimiteixi avui, haurà de seguir al càrrec almenys sis setmanes més per facilitar les primàries dins del partit.

La situació es podria complicar si el Partit del Brexit de Nigel Farage arrasa a les eleccions europees i els conservadors s’enfonsen. Això podria provocar un increment de la pressió perquè es produeixi un trencament amb la Unió Europea. El nou líder tory seria un brexiter. El favorit és Boris Johnson, qui ja té la seva candidatura llesta.

Unes eleccions convertides en un perillós referèndum europeu

Els britànics van votar ahir els seus 73 representants al Parlament Europeu en uns comicis que havien de ser un tràmit i que s’han convertit en una nova consulta europea. Si, com preveuen els sondejos, guanya el brexiter Nigel Farage, podrien posar fi al bipartidisme. Les conseqüències són imprevisibles. La imatge de May votant ahir en unes europees amb el seu marit –a la foto sortint del col·legi–, tres anys després que els britànics triessin marxar, és la imatge del fracàs de les negociacions. També són claus a Escòcia, on els nacionalistes volen mostrar una majoria europeista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia