Política

Junqueras repudia la cita amb el rei per Forcadell

El líder d’ERC és fidel a no acudir a la tanda de consultes perquè no reconeix Felip VI com a interlocutor

JxCat prefereix forçar la foto històrica de Sànchez

Quan la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, torni a visitar La Zarzuela la setmana que ve amb la llista d’interlocutors de la tanda de consultes que ha de forjar la investidura, en aquesta llista no hi haurà Oriol Junqueras. Tot i que existeix la possibilitat de designar un interlocutor que no sigui diputat i que, per tant, podria esquivar fins i tot una eventual suspensió, ERC es manté fidel a no reconèixer Felip VI com a interlocutor vàlid després que el monarca es negués a rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i Junqueras es mantindrà al marge de la tanda de contactes tot i ser una força determinant en la investidura de Pedro Sánchez.

La decisió de Junqueras contrasta amb la de JxCat, que aposta per forçar una fotografia incòmoda per al monarca a l’hora de rebre un pres polític i ha designat Jordi Sànchez com el seu interlocutor. ERC no oblida l’episodi del gener del 2016, quan Felip VI va enterrar la cortesia institucional amb Carme Forcadell i no només no la va voler rebre, sinó que va imposar que la comunicació oficial de la investidura de Carles Puigdemont es fes per correu electrònic. Els republicans evoquen l’episodi d’insòlit menyspreu institucional –Joan Carles I només va faltar un cop a la cita i per convalescència el 2012– i el discurs del 3 d’octubre del 2017 per plantar el rei.

El ple del rei, després de la investidura

Si el rei Felip VI corria el risc d’haver de comparèixer en una obertura solemne de les Corts, que aglutina diputats i senadors al Congrés, amb la presència dels cinc electes que són presos polítics, ahir el Congrés va sortir al rescat de la incomoditat reial.

Tot i que el reglament del Congrés és inequívoc en el seu article 5 quan estipula que l’obertura solemne de les Corts per part del rei s’ha de celebrar en els quinze dies següents al ple de constitució, el Congrés s’ha decantat per violar la norma i esperar a tenir un president investit i només aleshores obrir la porta dels lleons de la cambra per rebre Felip VI i Letícia. Si bé el Congrés ho explica per raons operatives, el cert és que així es dona més marge a la suspensió dels diputats i s’ajuda a evitar que Felip VI els trobi a l’hemicicle.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia