Política

La suspensió els crema

temps

Batet guanya 24 hores demanant un informe als lletrats del Congrés i avui decidirà si aparta els diputats presos

El Suprem li torna la pilota adduint que ja ha dit què cal fer

El PP estudia denunciar-la per prevaricació i Cs en vol la dimissió

La suspensió dels diputats presos de JxCat i d’ERC és un futur que tot el Madrid oficial dona per fet, però que crema a tots els possibles executors, que s’han d’embrutar les mans per consumar-ho. Després que el Tribunal Suprem retornés el globus defensiu amb què la presidenta del Congrés havia replicat el revés del jutge Manuel Marchena dient-li que ha de suspendre Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull però sense dir-li com ni voler fer-ho ell, Meritxell Batet va apel·lar al valor màxim en política, el temps, i va comprar 24 hores de pròrroga amb l’anunci de l’encàrrec d’un informe als lletrats del Congrés perquè il·luminin com s’ha de procedir en aquesta situació insòlita en què els presos polítics han situat la democràcia espanyola. La mesa del Congrés es reunirà de nou avui a dos quarts d’una per decidir si els suspèn, però quan només fa dos dies que ocupa el càrrec, Batet viu en la hipèrbole: el PP l’amenaça de denunciar-la per prevaricació i Ciutadans li exigirà la dimissió si avui no aparta els quatre diputats presos.

Quan Batet creia haver guanyat una mica de temps adreçant una carta, dimecres, al president del poder judicial i del Suprem, Carlos Lesmes, per demanar com creu que s’ha d’aplicar l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal (Lecrim) i “què poden fer o no fer”, la sala del Suprem que jutja el procés es va revoltar. En una resposta inusualment matinera, la sala que jutja el procés etzibava a les deu del matí a Batet que no els pot prendre per una consultoria o assessoria jurídica, i que ja ha dit tot el que volia dir. Ras i curt: que vol veure suspesos Junqueras, Sànchez, Turull, Rull, i que sigui la mesa del Congrés la que s’embruti les mans eludint l’obligat suplicatori.

“Més seguretat jurídica”

Després de reunir durant tres hores i mitja la mesa del Congrés per primera vegada en aquesta tretzena legislatura, Batet va justificar la petició d’un informe per “preservar el sistema constitucional, la cambra i les funcions de la mesa” i garantir que les decisions siguin “conforme a dret i amb la màxima seguretat jurídica”.

Conscient que viu l’inici més diabòlic de totes les presidències del Congrés i és a tres dies de les eleccions municipals, autonòmiques i europees, Batet va recalcar que busca en la veu dels experts l’antídot a qualsevol “arbitrarietat” o “intencionalitat política” perquè els mateixos serveis jurídics tenen “dubtes”.

L’executor és l’important

Que l’executor de la suspensió sigui la mesa del Congrés o sigui el Suprem és un detall clau: un acord de la mesa basant-se en l’article 21 del reglament entraria en la via del contenciós administratiu, mentre que una decisió imposada pel Suprem sobre la base del 384 bis en contra de quatre electes –i alhora dels seus votants– podria ser impugnada davant els tribunals europeus.

Segons alerten juristes com l’advocat Gonzalo Boye i l’exlletrat del Tribunal Constitucional Joaquín Urías, Marchena sap que el 384 bis és aplicable només en el moment en què el processament és ferm. “La suspensió no és gens evident. El 384 bis, fins i tot si s’aplica a la rebel·lió, no afecta càrrecs adquirits després del processament. L’article 21 del reglament del Congrés exigeix suplicatori abans de suspendre”, diu Urías.

I si són alliberats, què?

Que la mesa s’embruti les mans té un avantatge per al Suprem que el Suprem no verbalitza. Tant el 384 bis de la Lecrim com l’article 21 del reglament del Congrés inclouen l’obligació de la presó preventiva. Si quan acabi el judici, a mitjan de juny, els presos són posats en llibertat i esperen la sentència fora de la presó, com pronostica que pot passar l’advocat Xavier Melero, l’escàndol seria majúscul, perquè hi hauria quatre diputats –i el senador, Raül Romeva– suspesos i apartats del Congrés sobre la base d’un supòsit de presó que ja no es dona. I aleshores no seria igual de greu presentar recurs per una violació de drets contra una mesa del Congrés o contra el Suprem.

Munició per al PP i Cs

La resposta del Suprem –instantània tot i que Marchena i els sis jutges restants estaven ahir en ple judici– era la munició que esperaven el PP i Cs per posar contra les cordes Batet, que a la mesa hi té una majoria progressista de cinc vots a quatre amb Unides Podem. De fet, la mesa va debutar amb una mentida per adjudicar: Batet diu que la petició de l’informe als lletrats no es va votar, i el PP i Cs, que sí que es va votar, i que ells van perdre per cinc a quatre. “Els informes es demanen en cas de dubtes, i aquí la llei és claríssima. S’ha d’aplicar la llei sense dilació, els diputats estan suspesos per llei i s’ha de fer efectiva la suspensió”, va defensar Ana Pastor, ara vicepresidenta tercera i que fins dilluns passat era presidenta del Congrés. Menys institucional i més vehement va ser el dos del PP, Teodoro García Egea, que ja amenaça Batet amb una reprovació i amb una denúncia per prevaricació “per haver-se rentat les mans i guanyar temps”.

Des de Cs, Juan Carlos Girauta es va decantar per demanar la dimissió de Batet si avui no els aparta, i acusa la presidenta del Congrés i Pedro Sánchez de ser “còmplices amb els colpistes” i “agenollar-se”. “Cada minut que estan cobrant un sou de l’erari els que han donat un cop d’estat és una humiliació al poble espanyol”, va dir Girauta. Tant Gloria Elizo (Podem) com Gerardo Pisarello (En Comú) van guardar silenci. El temor del PP i Cs és que Batet aparegui avui amb un informe “a la carta” que li permeti guanyar un temps addicional fins que passin les eleccions.

LES FRASES

Acordem sol·licitar l’informe per garantir decisions conforme a dret i amb la màxima seguretat jurídica
Meritxell Batet
presidenta del congrés
Els informes són per si hi ha dubtes, i aquí la llei és claríssima. Els diputats estan suspesos per llei
Ana Pastor
vicepresidenta tercera del congrés

El Senat oblida el cas de Romeva

La celeritat i el dramatisme amb què està vivint Meritxell Batet com a presidenta del Congrés la suspensió –o no– dels quatre diputats d’ERC i de JxCat contrasta amb la passivitat que hi ha al voltant del cas del senador republicà Raül Romeva. Mentre la mesa del Congrés es va reunir ahir i es tornarà a reunir avui a dos quarts d’una després de tenir l’informe jurídic dels lletrats, al Senat presidit per Manuel Cruz la mesa no es reunirà fins dimecres, dia 29, tot i que el PP hi ha registrat un escrit per exigir la suspensió de Romeva.

El PP sosté, en l’escrit que ha dirigit a la mesa del Senat per demanar la suspensió del senador republicà Romeva, que la mesura ha de ser adoptada “automàticament” i sense més deliberació, ja que així ho imposara la llei segons el parer dels populars.

El grup d’ERC al Senat, al seu torn, ha registrat una petició de reprovació del popular Rafael Hernando pels “greus insults” durant l’acte d’acatament de Romeva, en què un micròfon obert va fer audible el seu “que se joda...”, destinat al republicà pres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia