Política

Puigdemont crida a concentrar el vot en JxCat per aturar Borrell

El president exiliat redueix el 26-M a una tria entre repressió i llibertat i entre 155 i 1-O

Censura que Batet s’hagi “aplanat” davant d’una ingerència del poder judicial en un “Estat de suspensió permanent”

La màxima concentració del vot independentista i republicà en la llista de Carles Puigdemont per “derrotar” el candidat socialista a les eleccions europees, Josep Borrell. Aquest és l’últim esforç que va demanar ahir el cap de llista de Lliures per Europa en el tancament de campanya. “O repressors o llibertat, o 155 o 1-O, o Borrell o Ponsatí”, va arengar el president exiliat per videoconferència des de Bèlgica.

Puigdemont va recordar que els exiliats ja han “parat els peus” al ministre espanyol d’Afers Exteriors en funcions “desmentint les seves mentides, obligant-lo a respondre preguntes incòmodes i a donar explicacions” a la premsa internacional i en diversos parlaments d’Europa, però va demanar el vot per fer-ho, a partir d’ara, també des de dins de l’eurocambra.

D’altra banda, al fil de la suspensió dels presos polítics com a diputats al Congrés per part de la mesa presidida per la socialista catalana Meritxell Batet, el president va denunciar l’“Estat de suspensió permanent” espanyol recordant episodis com el 155 o la interrupció de la investidura de Jordi Turull: “Aquests progressistes espanyols avui han descobert que hi ha uns jutges que interfereixen en el poder legislatiu i hem vist com s’hi aplanaven com una catifa.”

També la número 2 de Junts per Catalunya per Barcelona, Elsa Artadi, va lamentar que la primera decisió de Batet hagi estat la suspensió dels quatre diputats independentistes, “això sí, amb un accent català impecable, aquest és el gran gest de Pedro Sánchez”. “Allò que ella no ha pogut guanyar a les urnes, ho ha suspès per la força”, va blasmar.

L’exconseller Toni Comín també va aparèixer per videoconferència per recordar que la UE va néixer per aconseguir “que mai més el totalitarisme tornés a imperar: mai més el feixisme, el nazisme, el franquisme”. Per al número 2 de la candidatura europea, el projecte republicà de Catalunya representa els valors de la llibertat i la democràcia al continent i així li reconeixen ciutadans anònims a Puigdemont quan se’l troben pel carrer a les capitals europees que visita.

L’aclamada número 3 de la llista, la també exiliada Clara Ponsatí, va desitjar molts èxits demà a tots els candidats independentistes de Barcelona (l’exconsellera dona suport explícit a Jordi Graupera) i va lamentar no haver arribat a les eleccions amb una llista unitària, tant a la capital com a Europa.

Àngels Martínez, amb JxCat

La sorpresa de la nit va ser l’aparició inesperada de l’exdiputada de Podem (Catalunya Sí Que es Pot) Àngels Martínez, recordada per haver retirat banderes espanyoles d’escons unionistes al Parlament, que va revelar que votaria la llista de Puigdemont, especialment per la presència de Ponsatí a la candidatura: “El 26-M votaré el millor trident per Europa, encapçalat per Puigdemont, Comín i Ponsatí, em fa molta il·lusió votar-la.”

Arribat directament de Brussel·les, el president Quim Torra es va refermar en el fet que Barcelona els darrers quatre anys ha “abdicat de la seva responsabilitat com a capital del país” i va assegurar que comença el segon any de mandat amb més determinació que mai “per tirar el país cap a la independència i la República”. L’altre president que hi havia al míting final, Artur Mas, va posar el públic dempeus demanant el vot per Forn per fer de Barcelona “la capital de la llibertat d’Europa” i per Puigdemont per fer veure al món “que Catalunya s’ha convertit en el país de la llibertat d’Europa”. Mas va advertir que “tothom sap” que si Ernest Maragall i Colau sumen, “s’ajuntaran”, i que, per tant, “l’únic canvi real” és JxCat.

Cal la màxima concentració del vot republicà veritablement rupturista amb el règim del 78
Carles Puigdemont
President a l’Exili
Només JxCat pot garantir un canvi. Colau i Maragall és clar que no, tothom sap que si sumen s’ajuntaran
Artur Mas
129è President de la Generalitat
La primera decisió de Batet és suspendre quatre diputats catalans, això sí, amb un accent català impecable
Elsa Artadi
Número 2 per Barcelona

Artadi a Colau: “Sou uns falsos demòcrates”

Elsa Artadi va ser molt bel·ligerant ahir contra els comuns per pretendre governar a l’Estat amb Pedro Sánchez i, sobretot, per haver “permès” la suspensió dels diputats independentistes al Congrés. “És tan culpable qui fa la repressió com aquell que permet que es faci, així que, senyora Colau, menys discursos i més accions. Sou uns falsos progressistes, falsos revolucionaris i falsos demòcrates, sou uns autèntics hipòcrites”, va etzibar. La candidata número 2 de la llista de Quim Forn va batejar l’alcaldable del PSC, Jaume Collboni, com “el nou majordom” de la política catalana i va alertar que el 26-M “no pot tenir més vots que Forn, perquè un repressor no pot tenir més vots que la seva víctima”. El cap de cartell, que ha estat fent campanya des de la presó i des del Tribunal Suprem, va intervenir per videoconferència des de Soto del Real per fer un últim crit a la recerca d’indecisos. “Tenim més de 48 hores per anar a buscar vots i fer el tomb, buscar els dubtosos, els que van votar l’1-O que avui ens demanaven també que anéssim en una llista unitària. Que no ens abandonin i ens continuïn votant, el vot a JxCat és el vot útil”, va remarcar. Forn va prometre ser a Barcelona el 15 de juny per recollir la vara d’alcalde el dia de la constitució de l’Ajuntament, emulant els seus companys presos que van poder recollir l’acta al Congrés i el Senat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia