Política

Puigdemont recorda el valor del “triomf” des de l’exili

La candidatura de Junts dispara el vot sobiranista a les europees i amb ERC arriben al 49,8% del total

El president destaca les adversitats que ha patit la candidatura guanyadora a Catalunya

El president Carles Puigdemont va celebrar ahir “haver guanyat les eleccions europees a Catalunya, tot i les enormes adversitats a què ens enfrontem des de l’exili”. Puigdemont va comparèixer des de Brussel·les i va recordar les travetes que l’Estat espanyol va posar a la seva candidatura, suspesa per la Junta Electoral Central (JEC) poc abans que acabés el termini per enllestir les llistes. Puigdemont va destacar la “claredat” de la victòria, i va recordar a l’Estat que el seu ministre d’Exteriors, Josep Borrell, haurà d’acceptar que tant ell com Toni Comín obtinguin representació al Parlament Europeu i l’hagin derrotat “àmpliament” a Catalunya.

Les europees d’ahir van tornar a posar de manifest el múscul de l’independentisme, perquè tot i les dificultats per fer campanya de les dues principals forces, JxCat i ERC, la suma de tots dos partits acaricia el 50% dels vots. L’èxit de la candidatura de Carles Puigdemont, amb Antoni Comín i Clara Ponsatí, va arrossegar el vot independentista fins el 49,8%, quan fa cinc anys se situava en el 44%. Puigdemont va recordar “des de la veu guanyadora de l’independentisme” la necessitat d’unir forces, i va agrair a Comín i Ponsatí haver-ho entès. Els eurodiputats catalans s’enfronten ara al repte jurídic de fer efectiva la seva presència a Estrasburg, que toparà amb l’oposició judicial de l’Estat.

La candidatura de JxCat va vorejar el milió de vots a Catalunya, i els més de 30.000 assolits fora del Principat van permetre-li superar-lo. No es presentava aquest cop en coalició amb el PNB. Puigdemont va voler agrair als votants de l’Estat el seu suport, en evident inferioritat de condicions. El líder del PDeCAT va agrair també el suport de Xavier Trias, Gonzalo Boye i Bea Talegón havent-se ofert per substituir-los quan la JEC els pretenia apartar de les eleccions.

El segon eurodiputat de Junts per Catalunya, Toni Comín, va felicitar-se: “L’independentisme ha tret un gran resultat, perquè Europa ens importa, als catalans, i molt.” Comín va recordar “l’europeisme de l’independentisme català”.

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va valorar ahir els resultats i l’alta participació en les europees. Va lamentar, però, “que ha estat una campanya excepcional i anòmala”, en què l’Estat ha volgut “silenciar Oriol Junqueras, empresonat a Soto del Real”.

Per la seva banda, l’eurodiputat que encapçalava la llista del PSC, Javi López, va mostrar-se satisfet del segon lloc assolit pels socialistes. López va felicitar-se d’haver augmentat en vots i haver “contribuït força a la victòria d’un altre català, Josep Borrell”. L’eurodiputat considera que el resultat a Catalunya “contribuirà a fer una Europa més social”. En una línia semblant es va mostrar Ernest Urtasun, elegit de nou eurodiputat per Podem.

LES FRASES

El triomf té un gran valor per les enormes adversitats que hem hagut de superar i ens ha posat l’Estat
Carles Puigdemont
Cap de llista lliures per europa
La campanya ha estat excepcional i anòmala. Han volgut silenciar Junqueras, a la presó de Soto
Marta Vilalta
portaveu d’erc
El resultat del PSC ha contribuït força a dur un altre català, Borrell, a guanyar les eleccions europees
Javi López
EURODIPUTAT DEL PSC
Europa viu un moment transcendental per reforçar el seu vessant social
Ernest Urtasun
eurodiputat de podem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia