Política

Puigdemont compensa el descens local de Junts, al revés que Junqueras i ERC

El PSC és la segona llista més votada a les eleccions europees i aconsegueix percentatges de vot globals molt semblants als que obté a les municipals

La correlació de les forces més votades a les eleccions europees no es correspon a la dels partits amb millors resultats globals a les municipals. Mentre que al conjunt de Catalunya ERC s’ha situat en primer lloc a les eleccions municipals, amb el 23,48% dels vots, a les eleccions europees la llista encapçalada per Junqueras ha obtingut el 21,19% dels sufragis i cau fins a la tercera posició.

JxCat fa el camí a la inversa i és la que obté més sufragis a les europees però baixa fins a la tercera posició al rànquing de les municipals. D’aquesta manera, la llista de Puigdemont supera, en alguns casos amb escreix, les candidatures locals de JxCat. Al conjunt de Catalunya, a les europees obté el 28,52% dels vots mentre que a les municipals s’ha de conformar amb el 15,39%.

El PSC es manté de forma estable en una segona posició i es confirma com l’opció no independentista més triada a les europees. En el còmput global de vots, queda instal·lada també en la segona posició de la taula a les municipals. De fet, els votants del PSC són els més fidels a l’hora de triar la mateixa opció a les municipals i les europees. Els vots obtinguts són del 21,92% a les municipals i del 22,14% a les europees.

Per demarcacions, JxCat s’emporta els millors resultats a les quatre a les europees mentre que, en el cas de les municipals, el PSC guanya al conjunt de Barcelona, JxCat a Girona, ERC a Lleida i a la demarcació de Tarragona s’imposen les llistes de Primàries. Als municipis del cinturó roig de Barcelona, on els candidats socialistes a l’alcaldia han estat els més votats, també han obtingut bons resultats a les europees. A Santa Coloma de Gramenet, on el PSC ha revalidat la majoria absoluta i ha sumat tres regidors més, amb el 50,95% dels vots, aquest percentatge es redueix fins al 42,42% a les europees. El PSC és també la força més votada a totes dues eleccions en municipis com l’Hospitalet, Sant Adrià de Besòs, Esplugues, Cornellà i Sant Boi.

Cas a part és el de Badalona, on Xavier García Albiol s’ha imposat amb claredat a la resta de candidatures municipals amb el 37,58% dels sufragis però, en canvi, a les eleccions europees, dues terceres parts dels seus votants no han confiat en el PP, que només ha obtingut el 12% dels vots. La llista més votada a les europees ha estat el PSC, que també es va imposar a les eleccions al Congrés i el Senat del 28-A. A Castelldefels el resultat és similar, el PP és la força més votada a les municipals però cau fins a la cinquena posició a les europees.

LES XIFRES

37,58
per cent
són els vots obtinguts per Albiol (PP) a l’alcaldia de Badalona, un resultat que s’ensorra fins al 12% en el cas de les europees
30,96
per cent
és el percentatge obtingut per JxCat a l’alcaldia de Girona, mentre que a les europees els vots van ser d’un 46,35%


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona