Política

Règim d’excepció per a tots els eurodiputats de l’Estat

L’eurocambra retira l’acreditació temporal per evitar “problemes polítics” a les autoritats espanyoles

Tajani aplica la suspensió arran del vet a Puigdemont i Comín per fer els tràmits

Règim especial per als eurodiputats electes de l’Estat espanyol al Parlament Europeu arran del vet al president Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín. La institució comunitària va suspendre ahir les acreditacions temporals que concedeix habitualment als nous membres de la cambra abans de la sessió de constitució, però només per als provinents de l’Estat, per tal d’evitar “problemes polítics” a les autoritats espanyoles.

Incapaç de justificar per què els membres de JxCat no van poder accedir-hi dimecres i d’altres partits sí, el president sortint de l’eurocambra, Antonio Tajani, va tallar la polèmica de soca-rel impedint que cap pugui fer-ho fins que Madrid no enviï la llista oficial dels candidats que van resultar escollits el 26-M.

Fins ara, es deixava als nous membres fer tràmits preliminars, com donar el seu compte bancari o fer-se la foto oficial, perquè poguessin “assumir els seus deures i estar operatius a temps per a la sessió constitutiva” de la cambra, prevista pel 2 de juliol. Tanmateix, la institució va negar a Carles Puigdemont i Toni Comín l’entrada per fer-ho. Segons Tajani, l’eurocambra sempre ha concedit aquestes facilitats provisionalment a partir de “la informació no oficial provinent dels estats membres”. Tot i això, afirma que “l’acreditació només esdevé definitiva quan les autoritats nacionals notifiquen al Parlament Europeu la llista dels membres electes”.

Queixa formal

Fonts parlamentàries van argumentar llavors que tenen el dret a “no concedir cap facilitat fins a assegurar-se que la persona hagi obtingut l’acta de diputat”. Però, el fet que altres electes sí que tinguessin aquestes facilitats sense l’acta, va generar una forta protesta dels afectats de JxCat, que van denunciar “discriminació” en una queixa formal a la institució i a la Defensora del Poble Europeu. “Observem que el personal del Parlament Europeu és discriminatori: es va permetre que tots els altres noms d’aquesta llista arribessin i completessin els tràmits, amb l’excepció de Carles Puigdemont i Toni Comín”, consta en l’escrit redactat pels advocats de Puigdemont, i adreçat al president del Parlament, Antonio Tajani, i al secretari general de la institució, l’alemany Klaus Welle.

Puigdemont va alertar dimecres que els membres de seguretat de l’eurocambra ja tenien una llista amb els noms de tots els eurodiputats escollits en les recents eleccions i que el seu nom, el de Comín, i el d’Oriol Junqueras estaven en un tram gris.

El PP, el PSOE i Cs van reaccionar exigint directament a Tajani que ningú de l’Estat pogués aconseguir les acreditacions fins que es recullin les actes a Madrid (la Junta Electoral Central convoca els guanyadors dels comicis el 19 de juny per acatar la Carta Magna i recollir l’acta). El polític de Forza Italia va admetre la demanda per “evitar qualsevol possible interferència en un procediment nacional”, ja que, en el cas espanyol, la llei estableix que cal jurar la constitució davant la JEC per tenir l’acta i notificar a Brussel·les el resultat de les eleccions. Segons Tajani, ara sí, fan aquest pas per “garantir un tractament just i equitatiu” dels escollits en les eleccions.

Es tracta d’evitar qualsevol possible interferència en un procediment nacional
Antonio Tajani
president del parlament europeu
Observem que el personal del Parlament Europeu és discriminatori
Reclamació presentada pels assessors legals de JxCat
Per perjudicar-nos a nosaltres, suspenen l’acreditació de tots els eurodiputats espanyols
Toni Comín
eurodiputat electe

Eurocambra, terreny hostil per a Puigdemont?

Des de la seva arribada a Bèlgica, la relació del president Carles Puigdemont amb la presidència i alguns grups polítics del Parlament Europeu ha estat difícil. Durant la darrera legislatura, el PP i Cs van demanar aferrissadament que s’impedís la seva entrada a la cambra i al febrer, per exemple, Antonio Tajani va prohibir una conferència seva al·legant riscos de seguretat. Puigdemont ho va denunciar a la Defensora del Poble Europeu, a qui ahir va tornar a recórrer. També ho va fer al mateix Tajani i al secretari general de la institució, Klaus Welle, a qui s’atribueix el vet de dimecres. Amb tot, JxCat ha reclamat “documentació on consti la prohibició” i “accés a la gravació de les càmeres de seguretat” com a “prova” dels fets. A més, volen la còpia de la llista de noms d’eurodiputats que tenien a l’entrada de l’eurocambra. “Demanem el registre escrit de la vostra decisió de denegació, així com els motius pels quals s’han admès els altres representants electes i Puigdemont no”, s’exposa en la reclamació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA