Política

Vitòria envia a temps la senadora de Bildu i ERC té grup al Senat

El PSOE obliga els republicans a suar i esperar el préstec per tenir grup propi tot i ser tercera força

JxCat el manté

Oriol Junqueras diu que sent orgull veient per televisió els 13 senadors baixant per la Carrera de San Jerónimo amb els diputats, però el que no podia imaginar era que amb ERC sent la tercera força del Senat el grup propi li vindria per un préstec in extremis des del Parlament basc. L’endemà que la mesa del Senat –que presideix Manuel Cruz amb majoria del PSOE– es revengés pel vet a Miquel Iceta suspenent Raül Romeva i deixant ERC sense grup precisament per la suspensió de Romeva i pel préstec fet a JxCat, Idurre Bideguren rebia ahir el vistiplau del Parlament basc com a senadora de designació autonòmica i arribarà a temps dimarts per sumar-se als senadors restants i forjar el grup propi que va ser negat a ERC dimecres pel PSOE i el PP amb l’oposició del PNB.

El Parlament de Vitòria no va poder aprovar a la primera, però sí a la segona, l’enviament de Bideguren al Senat, i ERC va haver de suar per un tràmit accidentat. Tot i que la cambra basca té el pacte de cortesia de no obstaculitzar l’aprovació de senadors, Bideguren, que relleva el fins ara senador i ja diputat Jon Iñarritu, havia de rebre el vot amb el seu nom o en blanc. Però quan va rebre 18 vots ja en una primera votació, el lletrat major del Parlament basc va haver de fer notar que elegir un senador exigeix el vot d’almenys un quart dels escons de la cambra, és a dir, 19 vots. La confusió portava a la suspensió del ple i obria un viu debat.

Per sort per a ERC, la decisió dels portaveus va ser invalidar la primera votació i no esperar a un altre ple, sinó repetir-la immediatament. En la segona votació, Bideguren va obtenir 22 vots, un ascens que s’explica pel vot a favor d’EH Bildu i alhora de quatre parlamentaris dels grups restants tret del PP. “Tenim objectius en comú i donaran els seus fruits. És important que Euskadi tingui representació en totes les institucions que puguem i, des de Madrid, lluitarem també per aquesta sobirania i per les polítiques que volem fer en comú amb ERC”, va reivindicar Bideguren.

Tot i tenir el senador català més votat el 28 d’abril, Raül Romeva, amb 928.722 vots, ERC ha hagut d’esperar que el Parlament basc improvisi una repetició de la votació de la substituta d’Iñarritu per aspirar al grup propi inherent a ser la tercera força del Senat.

LA XIFRA

2
votacions
va haver de fer el Parlament basc per elegir Bideguren de senadora, per no tenir prou vots en la primera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia