Política

opinió

Més i millor Europa

Cal un cop de timó per apropar la Unió Europea a la ciutadania

Ara que ja han passat les eleccions europees i s’han confirmat les previsions que els dos grups majoritaris, populars i socialistes, ja no tindran l’hegemonia al Parlament Europeu i necessitaran pactes i aliances per establir acords, i que també s’ha confirmat que els partits antieuropeus i d’extrema dreta, tot i que han pujat, no podran condicionar la vida política de la cambra, ara és el moment d’afrontar amb voluntat i valentia tots els reptes que té la UE sobre la taula.

Tenim un Parlament més divers i, per tant, més ric en matisos, i tindrem una nova Comissió que hauria de representar de la millor manera possible la diversitat expressada en les eleccions europees, tot i que ja sabem que els comissaris els anomenen els estats membres. Un dels reptes més importants és que les institucions de la UE sàpiguen connectar amb la ciutadania, i això s’aconsegueix amb accions i polítiques concretes que siguin properes a la majoria de la societat. Així, convindria que es respectés l’acord no escrit que el president de la Comissió sigui el representant del grup més votat a l’Eurocambra, perquè si no, el que es va donar com un fet i que ara està en qüestió en alguns estats, si no es consolida, serà una decepció per a la ciutadania. També convindria que les polítiques respecte a la immigració i els refugiats estiguin delimitades pels valors de la UE i que la ciutadania les senti properes. De fet, convindria que hi hagués voluntat política dels estats per passar la capacitat de decisió a la Comissió Europea, i no com ara, que està en mans de cada estat membre.

Per tot això convé més diàleg i més altura de mires; més pensar en l’interès general europeu que no pas en l’interès particular de cada estat; més actuar per l’interès econòmic general que no pas pel particular; més en la ciutadania que no pas en les grans corporacions; més a avançar cap a la cohesió social que no pas en la desigualtat; més polítiques a favor de facilitar l’accés digne dels joves a la vida laboral que no pas la precarietat salarial; més polítiques que respectin els valors de la UE i els drets humans que no pas els interessos privats; més democràcia que no pas autoritarisme; més polítiques comunitàries que no pas intergovernamentals; més actuar per un futur conjunt que no pas en la immediatesa particular. En definitiva, més Europa i millor Europa, preservant i respectant la diversitat, que és complexa, amb la finalitat que tothom s’hi senti representat i part d’aquesta Europa. Per tot això, cal un canvi important de polítiques i també de voluntat, cal un cop de timó que apropi la UE a la ciutadania, que vol dir fer polítiques d’acord amb els valors de la UE. Encara hi som a temps i estem davant d’una oportunitat amb el nou Parlament i, aviat, amb la nova Comissió. El que cal és que els dirigents s’ho creguin i els ciutadans hi insistim. Cal més i millor Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona
eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA