Política

Narcís Saurina

Alcalde electe de Bàscara

“La gent ha dit prou del tot als enganys”

“Ha estat la bufetada definitiva a una generació de petits dictadors que ens han volgut robar el futur”

“Aquest resultat té molt valor perquè venim d’un mandat en què vam estrènyer-nos molt el cinturó”

L’assot de Lloret.
La candidatura d’ERC, amb Saurina al capdavant, va aterrar al 2015 a Bàscara per intentar rellevar l’històric Lluís Lloret. Aquell 50,8% va servir per presidir el consistori durant quatre anys. Tot plegat va portar a revisar el passat, iniciar una denúncia continuada de la complicada situació econòmica de l’Ajuntament i, com a conseqüència, l’arrencada d’un seguit de mesures de restricció, austeritat i reflotament. Quatre anys més tard, la ciutadania l’ha premiat amb l’ampliació de la majoria (61,3%).
Quin balanç fa dels resultats?
En primer lloc, aquesta ha estat la bufetada definitiva a una generació de petits dictadors que ens han volgut robar el futur. La gent ha dit prou del tot als enganys, que ja n’hi ha prou de mentides, que ja n’hi ha prou d’aquesta manera de fer. Per altra banda, per nosaltres aquest resultat és molt important perquè hem de pensar que venim de quatre anys en què ens hem hagut d’estrènyer moltíssim el cinturó, que ens esperen uns anys en què anirem pel mateix camí si no passa res excepcional i la gent ha validat això. Quan es construïen grans infraestructures, a banda que les necessitéssim o no, la força guanyadora va ser similar a aquesta. S’ha entès el missatge: no podem viure per sobre de les nostres possibilitats, i el que es va fer, s’ha de pagar.
Pendents del judici contra l’exalcalde Lloret?
D’aquí a dues setmanes comptem a tenir sentència que marcarà segurament el futur. Hi ha diferents opcions: una, que hi hagi una condemna en ferm amb tot el que s’ha demanat, 5 milions i interessos i tal, pensant que on no arribés el patrimoni dels condemnats hauria d’arribar-hi l’Ajuntament. Això seria un problema molt i molt greu per al municipi. L’altra, és una absolució que faria que continuéssim amb el deute que tenim. També hi podria haver una situació intermèdia: una condemna parcial que fes que només ho haguessin d’assumir els acusats.
Quina seria la situació més dramàtica?
Si haguéssim d’assumir més de 5 milions, seria impossible. N’hem assumit dos mitjançant un crèdit tou. No podem tancar l’Ajuntament. El deute multiplicaria set o vuit vegades el pressupost anual.
I si hi ha absolució?
Continuaríem tenint un deute aproximat de 2 milions d’euros que tenim canalitzat i paguem en vuit anys.
Què falta a Bàscara?
Tenim força infraestructures, que hem omplert d’activitats municipals. Ens falten serveis: incidirem en els serveis a la tercera edat i a la mainada. Ens centrarem en els serveis i instaurarem la figura del coordinador de joventut i també busquem un local per treballar amb la mainada a partir de 12 anys. Els de 12 a 18 anys no tenen cap servei ni cap atenció. Aprofitarem les infraestructures i les ganes de treballar per fer incidència en els serveis que puguem oferir.
A banda de les necessitats socials, en què més faran incidència?
La resta dependrà de diversos projectes que tenim mig engegats. Un d’ells, el fonamental, és el polígon. Quan disposem de liquiditat, les prioritats són clares. Una, ampliarem l’escola i dues, construirem un centre de dia integrat amb la llar d’infants, perquè les experiències que hi ha en aquest sentit són molt positives i perquè tenim barracons a la llar d’infants i a l’escola. Per tant, traurem els barracons, ampliarem el pati de l’escola i tindrem una escola decent i en condicions. Volem una llar de jubilats, una llar d’infants i una escola, en condicions.
Poden viure el final de la concessió privada de l’AP-7. Com els pot afectar al poble?
De l’autopista cobrem 267.000 euros d’IBI a l’any. Aquests calés i els que estalviem són els que hem utilitzat per pagar deute. Si realment s’acabés tindríem un problema important si no incrementéssim els ingressos: no podríem tornar el deute. El sol fet de tenir el polígon aprovat, que penso que en un parell de mesos estarà a punt, ja vol dir que començarem a cobrar l’IBI urbà. I aquest estarà al voltant dels 100.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona