Política

Ada Colau dona allargues a Maragall i apunta a l’alcaldia

ERC dobla l’oferta a Barcelona en Comú però l’alcaldessa fa l’orni i continua insistint en un pacte impossible a tres amb el PSC

Les converses entre Esquerra i comuns han quedat suspeses

Primer indici: nerviosisme a Esquerra Republicana de Barcelona amb una roda de premsa diària per pressionar Ada Colau.

Segon indici: ERC dobla l’oferta per acontentar les aspiracions de Barcelona en Comú amb un govern 50% al 50% i un reconeixement específic a Colau.

Terrer indici: Ada Colau no es dona per assabentada, segueix desapareguda i continua parlant a través d’un plasma, amb gravacions de vídeo en què insisteix en un pacte progressista i a tres amb ERC i el PSC.

Quart indici: l’estat d’opinió dels comuns a les xarxes socials accentua el discurs contra ERC carregant contra la “inacció” i “neoliberalisme” del govern de la Generalitat.

Així les coses, el futur de l’alcaldia de Barcelona semblava ahir cada cop més lluny d’Esquerra Republicana i pren cos, cada vegada amb més força, la possibilitat que Ada Colau revalidi l’alcaldia gràcies als vots dels partits anomenats constitucionalistes, bàsicament el PSC i els regidors de la llista de Manuel Valls, apadrinada per Ciutadans. El mateix Ernest Maragall encertava ahir en el diagnòstic explicant que, de fet, a Colau no li cal negociar res amb Manuel Valls, perquè ja sap que té els seus vots a disposició, i només ha de presentar el seu nom i tenir el suport dels regidors contraris a un alcalde independentista per aconseguir ser alcaldessa.

Aquesta manera d’actuar, una mena d’acció per omissió en positiu, que no penalitza sinó que t’afavoreix amb el premi de l’alcaldia, no es contradiu amb unes paraules que la mateixa Colau va pronunciar durant la campanya en una entrevista a Nació Digital. Aleshores, en ser interrogada específicament per l’eventualitat d’accedir a l’alcaldia amb els vots dels regidors apadrinats per Ciutadans assegurava que no faria ni “cap aliança”, “ni cap acord de govern”, “ni de nomenament amb Valls”. Això que va dir Colau és completament compatible amb presentar-se al ple del 15 de juny i, sense aparentment haver mantingut cap contacte amb Manuel Valls, acceptar els seus vots, que, el mateix ex-primer ministre francès ja va explicar que li eren oferts “per responsabilitat política”, sense esperar res a canvi, i amb l’únic objectiu de teixir “un cordó sanitari” a l’entorn de l’independentisme.

L’elecció de Colau suposaria la formació d’un govern a dos, però no amb ERC, sinó amb el PSC, partit amb el qual es continua negociant “un bon acord de progrés”, segons deia ahir la número dos de Jaume Collboni, Laia Bonet, a través de Twitter.

Mentre aquest costat de les negociacions avancen, les converses entre ERC i Barcelona en Comú estan des d’ahir aturades per indicació del mateix Ernest Maragall, que ha decidit deixar-les en suspens mentre Ada Colau continuï coquetejant amb el que anomena “aberració” del pacte amb Valls. Maragall va criticar el “mercadeig” dels comuns i va recordar que la seva candidatura va ser la guanyadora en les eleccions del 26 de maig passat.

“Regidora en cap”

Va ser el mateix Maragall el que es va encarregar d’explicar que ERC ha presentat a Barcelona en Comú una oferta de pacte estable que respecta escrupolosament el resultat electoral, amb empat a regidors, formant un govern al 50% i 50%. Pel que fa a l’alcaldia, ERC entén que l’ha d’ocupar durant els quatre anys el seu cap de llista, però vol donar un reconeixement especial a Colau creant un càrrec nou que seria equivalent al que ja s’havia creat a la Generalitat per nomenar Artur Mas com a conseller en cap de Jordi Pujol. En aquest cas seria com una regidora en cap, i la seva formulació legal s’hauria de determinar.

Maragall va deixar en mans de Colau reprendre les negociacions i es va mostrar disposat a reunir-s’hi, cara a cara, “avui mateix”.

LES FRASES

No serà per falta de voluntat d’Esquerra Republicana que això no arribarà a bon port
Ernest Maragall
Alcaldable de barcelona per ERC
Seguim treballant per fer possible un bon acord de govern de progrés per Barcelona
Laia Bonet
regidora electa a Barcelona, psc

Joaquim Forn demana ser present en el ple del dia 15

Després de quedar al marge de les negociacions per a la formació de govern a l’Ajuntament de Barcelona, Junts per Catalunya va fer públic ahir que ha demanat al Tribunal Suprem que autoritzi al seu cap de llista, i regidor electe, Joaquim Forn, a desplaçar-se el dissabte 15 de juny a la capital de Catalunya per poder participar en el ple de constitució de l’Ajuntament. Concretament, es demana poder ser a Barcelona els dies 14 i 15, per omplir la declaració de béns i activitats i participar en la sessió constitutiva de la corporació municipal.

En l’escrit presentat pels advocats de Forn al Suprem s’assenyala que, tal com està plantejat el reglament orgànic municipal (ROM), la presa de les credencials com a regidor de l’Ajuntament “s’ha de realitzar de forma personal i presencial pel regidor electe, com a premissa per poder prendre possessió del càrrec”. També es recorda que l’elecció de l’alcalde o alcaldessa es farà a través d’una votació presencial i secreta que obliga Forn a ser present en el ple per poder complir amb les seves obligacions de regidor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera