Política

ERC reclama una resposta al judici que interpel·li el 80% del país

Sabrià es reuneix amb Torra per abordar un escenari postsentència unitari

Budó exigeix l’alliberament dels presos quan acabi un procés judicial que “no ha servit de res”

El president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, va sortir ahir de la reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra, plantejant una estratègia unitària per respondre a la sentència del Tribunal Suprem contra els presos polítics que interpel·li la gran majoria del país: “Tenim claríssim que ha de ser una estratègia que interpel·li el 80% de la ciutadania de Catalunya.”

Per evitar justament impossibilitar la unitat, el dirigent republicà va evitar especificar amb quin instrument vol ERC respondre al Suprem (un referèndum pactat, un referèndum unilateral, unes eleccions plebiscitàries, una DUI, una vaga general indefinida...), però és clar que el 80% de la ciutadania reclama l’exercici del dret a l’autodeterminació, és a dir, un referèndum, encara que l’Estat no en vulgui ni sentir a parlar. “No podem concretar perquè això no ajudaria a aconseguir la unitat estratègica que volem. Necessitem discreció i no posar línies vermelles en cap cas”, va insistir Sabrià.

En qualsevol cas, la posició d’ERC sembla allunyada del plantejament que la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, feia la setmana passada a Torra en l’inici de la roda de contactes del president amb els agents socials i polítics del país per consensuar la resposta. Paluzie aposta per la via unilateral i no veu realista un referèndum pactat.

Mentrestant, el govern –que va avançar unes hores la reunió setmanal a causa del judici–, davant de la imminència de l’acabament del procés al Suprem, tornava a reclamar l’alliberament dels presos, alhora que espera una sentència absolutòria. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, constatava que el judici “no ha servit de res”. “S’han posat la bena als ulls davant totes les proves i evidències que desmuntaven el seu relat fictici de rebel·lió i sedició”, va observar.

El president Torra, acompanyat del vicepresident, Pere Aragonès, i de la mateixa portaveu de l’executiu viatjaran avui a Madrid per fer costat als presos en el seu torn d’última paraula. També hi assistiran el president del Parlament, Roger Torrent, i representants de Junts per Catalunya, ERC, la CUP i els comuns.

Òmnium Cultural instal·larà pantalles gegants a les capitals de les quatre demarcacions per seguir en directe l’última intervenció del seu president, Jordi Cuixart, i la resta de líders processats. L’independentisme ha convocat concentracions a les vuit del vespre davant dels ajuntaments del país.

Diàleg, postinvestidura

De moment, el govern no ha rebut cap resposta oficial a la carta de Torra al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en què li reclamava diàleg, però, tal com va assenyalar la consellera en una entrevista diumenge a El Punt Avui, l’executiu confia que un cop Sánchez sigui investit reprengui les negociacions amb la Generalitat sobre el conflicte:“Confiem que si finalment Sánchez és capaç de ser investit i nomena un govern, serà el moment de poder asseure’ns a dialogar, més enllà de les escenificacions d’aquests dies.”

LES FRASES

Necessitem discreció i no posar línies vermelles en cap cas
Sergi Sabrià
President del grup republicà
Si Sánchez és capaç de ser investit serà el moment d’asseure’ns a dialogar, més enllà de les escenificacions d’aquests dies
Meritxell Budó
Consellera de la Presidència


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia