Política

Ballart trenca amb 40 anys de governs del PSC a Terrassa

El nou alcalde, independent, defensa que “l’amor a la ciutat” serà la base del seu executiu

El PSC li retreu que és el polític amb més antiguitat al consistori

L’exiliat Lluís Puig presenta la renúncia

Des de l’any 1979 s’han disputat onze eleccions municipals. A Terrassa, el PSC n’ha guanyat deu, cosa que ha suposat 40 anys d’alcaldies socialistes. Això és el que va trencar ahir Jordi Ballart, que va ser alcalde socialista en el mandat passat, però que va plegar i va estripar el carnet del partit al·legant que discrepava del suport que la formació havia donat al 155. Ballart va aconseguir, en una fita històrica per a un partit independent en una gran ciutat, deu regidors en les eleccions del 26 de maig, i ahir, gràcies al suport dels cinc edils d’ERC, va assolir la majoria absoluta necessària per ser investit alcalde en la primera volta.

El ple de Terrassa, però, es va constituir només amb 26 dels seus 27 regidors, ja que el que va ser cap de llista de Junts per Terrassa i conseller a l’exili, Lluís Puig, hi va renunciar mitjançant una carta que va llegir l’actual regidor Miquel Sàmper. Junts va col·locar un llaç groc al seient que hauria hagut d’ocupar Puig, i Sàmper va llegir la carta en què Puig anunciava que renunciava a ser regidor. El grup farà oficial la renúncia en els propers dies davant del consistori, i la número 3 de la formació, la presidenta de l’Associació Catalana pels Drets Civils i dona del pres polític Josep Rull, Meritxell Lluís, serà qui el substituirà. El que no queda tan clar és si Lluís serà la portaveu del grup com defensa una part del partit o si Sàmper, el cap de llista del 2015 i qui va aturar la moció de censura d’ERC i els comuns contra el PSC del mandat passat, continuarà en aquest càrrec.

En la seva carta, Puig va elogiar Ballart per haver renunciat a l’alcaldia per l’aplicació de l’article 155, va allargar la mà a pactes de ciutat amb el govern i va assegurar: “Assumeixo amb resignació i indignació que el reglament no em permet prendre possessió del càrrec per al qual m’han votat i prenc la decisió serena de renunciar al càrrec assignat.” De fet, la llei permetia que ahir es constituís la corporació sense la seva presència, cosa que va provocar la queixa de Ciutadans (Cs), i podria haver estat una espècie de regidor latent, sense tots els drets, i sense tots els deures. Sàmper va deixar clar que plegava perquè, tot i estar en l’època de les telecomunicacions, que li haurien pogut permetre la participació telemàtica, no tindria “el contacte físic amb la ciutadania que tindrà Lluís”.

Disset mesos després

Ballart, doncs, va recuperar l’alcaldia disset mesos després d’haver plegat i només tretze després d’haver format un nou grup polític, Tot per Terrassa. El nou alcalde va rebre els vots del seu grup i d’ERC, mentre que l’exalcalde socialista Alfredo Vega, els set del seu grup; Javier González, els tres de Cs, i Sàmper va votar en blanc. Ballart, en el seu primer discurs, va assegurar: “L’amor per la ciutat serà la base del nostre govern. Terrassa ha fet la revolució de les persones, sense mirar colors polítics, i aposta per una ciutat transversal.” “El terrassenquisme ens ha mogut”, va sentenciar.

El nou govern, que preveu presentar el cartipàs dimarts, tindrà, almenys, dues noves regidories específiques, de Benestar Animal i Rieres, segons va anunciar ahir Ballart. L’alcalde també va assegurar que demanarà l’eliminació del peatge de les Fonts, que Terrassa passi a ser per fi part de la zona 2 de l’àrea del transport públic i que lideri la nova Àrea Vallès.

Vega, que havia intervingut abans, va fer un discurs en què va anunciar una oposició dura i va assegurar: “TxT i ERC no són pas canvi; vostè [a Ballart] és el regidor amb més antiguitat d’aquesta sala i vostè [al líder d’ERC, Isaac Albert] és la quarta vegada que es presenta.” L’exalcalde també va assegurar que li hauria agradat que “la campanya de Ballart hagués estat diferent”. “Vostè no ha anat a cap debat, i la democràcia es basa a debatre”, va assenyalar.

Els que no van assistir a l’acte d’ahir, contràriament al que havia passat en la resta de sessions, van ser els exalcaldes socialistes Manuel Royes i Pere Navarro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia