Política

Lladó vol ser una alcaldessa de proximitat i diàleg a Figueres

La republicana es marca l’objectiu de ser la batllessa “del seny, del cor i de la humanitat”

Augura que el seu govern serà “plural, generós, dialogant, transparent i obert” i descriu el pla de mandat amb deu objectius clau

Agnès Lladó és la nova alcaldessa de Figueres, en substitució de Jordi Masquef, batlle del novembre passat fins ara i que va guanyar les eleccions amb 5.108 vots, que li van donar vuit regidors. Lladó, d’ERC, però ha sabut fer coincidir els interessos de quatre forces polítiques (ERC, PSC, Guanyem i Canviem), que van obtenir entre totes 7.777 vots i va sortir triomfadora de la investidura d’ahir. Calia sumar onze (o més) suports en la primera votació i la llista més votada (Junts per Figueres) en va sumar només vuit. Cs es va votar a si mateix i Lladó va sumar onze suports.

La nova alcaldessa es va definir en el discurs d’investidura com a “feminista, independentista i republicana”. Va manifestar també que l’objectiu que la movia a acceptar l’alcaldia és la voluntat de treballar per revertir la situació complicada de Figueres que reflecteixen tres dades: que el 47,5% de la població es troba en risc d’exclusió social, que un 15,5% es troba sense feina i que hi ha un abandonament escolar del 17%. Lladó va descriure el govern quadripartit que presidirà com l’equip que portarà “el canvi i la transformació a Figueres” i que serà un govern “plural, generós, dialogant, transparent i obert no només a la ciutadania sinó també a totes les forces polítiques” Entre els compromisos d’investidura, Lladó va marcar-se l’objectiu de ser “l’alcaldessa del seny, del cor i de la humanitat”. Es va comprometre a no deixar de trepitjar carrer: “Vull ser l’alcaldessa de la proximitat i de la transparència, però sobretot del diàleg.”

El nou govern de la ciutat serà fruit d’un “acord històric”. “Per primera vegada des de la represa democràtica del 1979 hem establert un pacte de govern a Figueres entre forces progressistes i d’esquerres”, va subratllar i va anunciar que el programa de govern “cristal·litzarà en poques setmanes”.

El govern que presidirà és hereu “de les trajectòries polítiques d’Abdó Terrades, Joan Arderius, Joan Maria Bofill, Rafel Ramis, Marià Pujolà o Alexandre Deulofeu entre molts d’altres”.

Del consens dels programes electorals “naixerà el pla de mandat”, va afirmar. El pla d’actuació del govern se centrarà en deu punts: prioritzar i impulsar el progrés econòmic de la ciutat, planificar i garantir la bona gestió de la via pública, aparcaments, mobilitat i obres públiques, garantir la neteja i el civisme a la ciutat i potenciar un pla d’educació i formació 360 que apoderi els veïns i veïnes. També, però, garantir la seguretat a Figueres, desenvolupar i aprovar el nou POUM, impulsar i fonamentar l’ocupació amb l’acompanyament dels empresaris, autònoms i professionals, reforçar les polítiques d’inversió social i fomentar la participació dels barris i garantir la transparència.

Casellas, del PSC, va defensar el pacte perquè calia sortir de “la inèrcia” en la qual està immersa la ciutat i va allargar la mà a l’oposició: El regidor de Canviem Figueres, Xavier Amiel, va afirmar que l’acord busca que Figueres recuperar la capitalitat i revertir la imatge “decadent”. El regidor de Guanyem Figueres, José Castellón, va defensar l’entesa com una “opció sincera de canvi col·lectiu”. Poc després de l’acte la pancarta “Llibertat presos polítics” tornava a ser al balcó.

LA XIFRA

11
regidors.
Majoria absoluta. Cinc són d’ERC, quatre del PSC, un de Guanyem i un altre de Canviem.

Crits, nervis i tensió en l’ambient

Prop d’un centenar de persones van rebre Jordi Masquef i els regidors electes de Junts per Figueres a la plaça de l’Ajuntament amb crits de suport, que van emocionar el cap de llista de Junts per Figueres. Algunes d’elles, poques, van insultar i escridassar Agnès Lladó quan entrava a l’Ajuntament. Una dona s’hi va voler acostar molt agressivament i la Guàrdia Urbana va haver d’intervenir. Els crits es van repetir a la sortida.

El cap de llista de Junts per Figueres Jordi Masquef ho va qualificar novament de “pacte dels perdedors” i va acusar els partits que l’han deixat sense alcaldia de “trair” la voluntat que la ciutadania va expressar a les urnes. Va assegurar que l’acord es va orquestrar l’endemà dels comicis i que ells tenen la “consciència tranquil·la” amb l’etapa que afrontaran a l’oposició. Finalment va desitjar sort a Lladó i la va felicitar. “Espero que la seva lleialtat a la ciutat sigui més gran que la que han tingut amb els seus principis ideològics”, va afirmar. El cap de Cs, Héctor Amelló, va apostar per construir un projecte en què càpiguen tots els ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona