Política

Merkel treu ferro als tremolors

La cancellera atribueix l’episodi a una deshidratació

Les imatges de la cancellera tremolant visiblement durant una recepció desfermen els rumors sobre la seva salut

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha tret ferro aquest dimarts a les especulacions sorgides sobre el seu estat de salut arran del visible tremolor de mans i cames que ha patit durant la cerimònia de benvinguda al president d’Ucraïna, Vladímir Zelenski, que es troba en visita de treball a Berlín.

“Estic bé, m’he begut almenys tres gots d’aigua, que sembla que em faltaven, ara em trobo de nou bé”, ha assegurat la canceller en ser preguntada per aquesta qüestió en una compareixença conjunta amb Zelenski, posterior a la trobada que han mantingut a la Cancelleria.

La cap del govern alemany ha atribuït així a un suposat problema de deshidratació el tremolor, tot dirigint un somriure a Zelenski. Aquest, al seu torn, ha apuntat en to jovial que ha vist a la cancellera “molt segura”.

Les imatges de Merkel sota el sol, amb signes de debilitat física i subjectant-se repetidament les mans per intentar controlar el tremolor, durant aproximadament mig minut i mentre sonava l’himne alemany, s’han convertit ràpidament en objecte de comentaris als mitjans alemanys.

Successió esglaonada

Merkel, que el proper 17 de juliol complirà 65 anys, va arribar al poder el 2005 i va ser reelegida per a un quart mandat després de les eleccions generals del passat 2017.

El passat octubre, després d’una sèrie de derrotes del seu bloc conservador en comicis regionals, va anunciar que no optarà a un nou mandat després de la present legislatura, que previsiblement acabarà el 2021, i va organitzar el seu relleu com a líder de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) després de 18 anys al capdavant del partit.

Al desembre de l’any passat va ser triada per a la direcció del partit Annegret Kramp-Karrenbauer, lleial a la línia de Merkel però amb un perfil més dretà que la seva antecessora.

Aquesta retirada gradual va precipitar els rumors d’un final abrupte de la legislatura, si bé fins ara Merkel ha insistit, cada vegada que se li ha preguntat, que el seu propòsit és esgotar el seu mandat.

Així mateix ha afirmat reiteradament que, després de retirar-se de la Cancelleria, no pretén assumir cap altre càrrec polític, ni a escala alemanya o europea.

A AKK –com anomenen a Alemanya a la seva successora– no l’afavoreixen els sondejos, que la situen molt per sota en la valoració ciutadana, ni està suficientment consolidada com a líder del partit.

Des de fa setmanes, els sondejos d’intenció de vot col·loquen al bloc conservador de Merkel per sota dels Verds, que segons els pronòstics podrien convertir-se en primera força a Alemanya en cas de celebrar-se ara eleccions anticipades.

El líder dels Verds, Robert Habeck –qui comparteix la presidència d’aquesta formació amb Annalena Baerbock– supera avui clarament a AKK en la valoració dels alemanys.

Al desgast del bloc de Merkel s’uneix la situació dramàtica del seu soci de coalició, el Partit Socialdemòcrata (SPD), que es troba sota mínims en els sondejos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen un col·laborador d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona