Política

Sánchez s’enroca a no fer cap gest a Podem ni a ERC

Iglesias topa amb el president en una reunió en secret perquè insisteix a ser ministre en el govern de coalició

Sabrià l’insta a ser “estadista” i al diàleg sense línies vermelles o “ho fa tot molt difícil”

La investidura de Pedro Sánchez va ser presentada pel PSOE com una excursió a la recerca del cim de l’abstenció del PP o de Ciutadans, en part pel pes del record de l’abstenció que el PSOE va regalar a Mariano Rajoy l’octubre del 2016 i pel desig de viure la torna del favor, però quan ja han passat més de cinquanta dies de les eleccions del 28 d’abril, la drecera apunta a Unides Podem i a ERC. Mentre Pablo Iglesias va topar amb el president espanyol en una cita secreta dilluns al vespre a La Moncloa perquè el líder d’Unides Podem insisteix a ser ministre en un govern de coalició, el president del grup d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, advertia ahir que “falten gestos a l’altre costat que no es donen” i que un possible “gest” per aplanar l’abstenció seria instar l’advocacia de l’Estat a proposar que els presos esperin en llibertat a conèixer la sentència. “Quan poden fer un gest de distensió, no el fan, i per tant ens estan posant les coses molt difícils”, va constatar Sabrià a Ràdio 4.

L’enrocament de Sánchez a no fer cap gest als aliats d’una investidura està instal·lant a Madrid com a hipòtesi plausible assistir a una primera investidura fallida perquè així el rellotge corri i la pressió a favor d’una abstenció gratuïta creixi. El fundador de Podem Juan Carlos Monedero, fidel a Iglesias, no entén l’estratègia socialista: “És espectacular que vagis a la investidura, que no negociïs amb la gent de la qual necessites els vots, i que ho fiïs tot a veure si les pressions assoleixen el que no assoleix la negociació.” “En aquesta prestidigitació el PSOE vol fer el Cirque du Soleil i li està sortint el circ del bomber torero”, ironitza Monedero, que dona per fet que Iglesias no donarà el sí a un govern en què ell no sigui ministre. Sánchez, al seu torn, no es mou de l’oferta de “govern de cooperació”, sense dir en què consisteix aquest eufemisme.

“Mostrar-se estadista”

Amb Sánchez vivint de lluny la pròpia investidura, són els escuders José Luis Ábalos i Adriana Lastra els que ausculten l’independentisme. “No venim a bloquejar”, va traslladar Gabriel Rufián dijous a Lastra, obrint la porta a l’abstenció. Però els dies passen i el líder d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, constata la deixadesa del PSOE i fa una crida a Sánchez a “mostrar-se com un estadista i fer el que s’haurà d’acabar fent, que és iniciar una línia de diàleg sense línies vermelles”.

Amb els 123 escons, el PSOE arriba als 173 si hi suma Unides Podem (42), el PNB (6), Compromís (1) i el Partit Regionalista de Cantàbria (1), i necessita l’abstenció d’ERC si vol salvar la investidura amb més sís que nos en la segona votació. A taula de la roda de premsa del Consell de Ministres, la portaveu, Isabel Celaá, insisteix a ERC que “els camins de la política i la justícia no s’haurien de creuar”.

LA FRASE

En la prestidigitació amb la investidura, el PSOE vol fer el Cirque du Soleil i li surt el circ del bomber torero
Juan Carlos Monedero
fundador de podem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona