Política

El PSN dona la presidència del Parlament navarrès a Geroa Bai i aplana un possible govern de Chivite

Socialistes i nacionalistes arriben a un acord ‘in extremis’ durant un recés perquè que Unai Hualde sigui elegit en la segona votació

La candidata socialista a la presidència necessita els vots de Geroa Bai, Podem i Izquierda-Ezkerra i l’abstenció d’EH Bildu

El Partit Socialista de Navarra (PSN) i Geroa Bai han investit aquest dimecres el parlamentari de Geroa Bai Unai Hualde com a president de la mesa del Parlament de Navarra. Les dues formacions han revifat in extremis unes negociacions trencades a pocs minuts de la votació al Parlament i han acabat votant junts per superar Navarra Suma (PP, Cs i UPN), que optava a la presidència de la Mesa i que encara aspira a assumir el govern si el PSN s’absté.

La sessió ha arrencat amb una gran expectació davant la falta d’acord inicial entre el PSN i Geroa Bai. Per això, s’han presentat tres candidats a presidir la mesa: Hualde; Iñaki Iriarte, de Navarra Suma, i Inmaculada Jurío, del PSN.

Cap dels tres ha obtingut la majoria absoluta a la primera votació i han passat a la segona, en la que només calia una majoria simple, Iriarte i Hualde.

Després d’un llarg recès, Hualde, president del PNB navarrès, ha estat elegit amb els 30 vots del seu grup més els del PSN, EH Bildu, Podem i Izquierda-Ezquerra, i Iriarte ha rebut els 20 de Navarra Suma.

Les dues secretaries de la mesa han estat per al regionalista Juan Luis Sánchez de Muniáin (Navarra Suma), i Maiorga Ramírez (EH Bildu). La tercera candidata, la socialista Ainhoa Unzu, només ha rebut el suport del seu grup i hi ha hagut dos vots en blanc de Podem.

Els grups que han donat suport a Hualde han acordat ampliar la mesa de cinc a set membres per donar un lloc més als socialistes i permetre l’entrada de Podem. Això es farà a través d’una resolució que haurà de ser estudiada pels serveis jurídics i validada per la nova junta de portaveus.

El pacte entre el PSN i Geroa Bai a la cambra obre la porta a un possible acord perquè Maria Chivite (PSN) esdevingui presidenta del govern foral. La candidata socialista necessitaria els vots d’aquestes dues formacions i l’abstenció d’EH Bildu, que també ha entrat a la Mesa del Parlament amb una secretaria.

Després de la sessió constitutiva de la cambra, els portaveus dels grups que han avalat Hualde s’han felicitat perquè la mesa no tingui una “majoria conservadora” que pugui afectar l’acció d’un futur govern.

El secretari d’Organització del PSN, Ramón Alzórriz, ha destacat que el seu partit ha estat “fidel a la seva paraula” de no negociar amb EH Bildu ni votar a Navarra Suma i ha afegit que, amb aquestes mateixes premisses, ara volen la presidència del govern navarrès.

Els representants de Geroa Bai, Podem i Izquierda-Ezkerra han opinat que aquest és un primer pas per a la formació d’un executiu, si bé EH Bildu els ha recordat que, sense asseure’s a parlar amb ells, no serà possible.

Les forces de Navarra Suma també han interpretat l’acord com un avançament d’un pacte entre els mateixos grups per investir Chivite i han avisat que això podria afectar de retruc la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.

El PP ja ha acusat els socialistes d’“agenollar-se davant els nacionalistes” i de “regalar el govern de Navarra”. “Pedro Sánchez està venent a trossos Espanya per aconseguir els vots que el facin president”, ha assegurat la direcció de Pablo Casado.

La portaveu estatal de Cs, Inés Arrimadas, veu en el que ha passat el “preludi” d’un govern de nacionalistes i socialistes a Navarra i ha instat el PSN a “recapacitar” davant aquesta “infàmia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia