Política

La policia francesa frena la llibertat d’Urrutikoetxea

El tribunal d’apel·lació de París ordena que excarcerin l’exdirigent d’ETA però el tornen a detenir després per una euroordre espanyola

Crítiques de l’esquerra francesa a la seva detenció

La policia francesa va frenar ahir a la tarda l’alliberament de Josu Urrutikoetxea, Josu Ternera, a qui la justícia havia deixat en llibertat al matí. El tribunal d’apel·lació de París havia acceptat el recurs de la defensa de l’exdirigent d’ETA, detingut el 16 de maig a la localitat de Sallanches, als Alps francesos.

Després que la justícia ordenés l’alliberament immediat d’Urrutikoetxea sota control judicial, els seus fills Egoitz i Irati l’esperaven al llarg de la tarda a la sortida de la presó parisenca de la Santé. Les forces de seguretat van impedir, però, que en pogués sortir pel seu propi peu. L’exdirigent d’ETA va ser traslladat en un cotxe, escortat per agents encaputxats, a la direcció general de Seguretat Interior (DGSI) –serveis d’intel·ligència francesos—. Segons van indicar fonts judicials a Efe, Urrutikoetxea està, des d’ahir a la tarda, “retingut” perquè li notifiquin l’euroordre d’extradició a l’Estat espanyol. L’Audiencia Nacional vol jutjar-lo per la seva presumpta implicació en un atemptat el 1987 contra una caserna a Saragossa, en què van morir onze persones.

Quan conclogui la seva detenció a comissaria, que pot durar un màxim de 48 hores, haurà de comparèixer una altra vegada davant del tribunal d’apel·lació de la capital francesa, que decidirà si el deixa en llibertat o torna a empresonar-lo. La seva retenció ahir al vespre va frustrar les esperances de disposar de la llibertat condicional, concedida unes hores abans per la justícia francesa.

Durant l’audiència celebrada al matí, els advocats del pres basc van justificar, en part, el seu alliberament per motius mèdics, en aportar la documentació que mostra que la seva salut no és compatible amb el seu empresonament. Segons van assegurar els lletrats, els dos metges que van examinar-lo després de la seva detenció a Sallanches van dir que s’havia de sotmetre a una operació de pròstata de manera urgent. L’exdirigent d’ETA va criticar que l’havien arrestat el mateix dia en què l’havien d’operar: “Em van detenir a les set menys cinc del matí. Tenia cita amb el cirurgià a un quart de vuit.” “Al País Basc, la paraula és sagrada”, va defensar Urrutikoetxea, que es comprometia a assistir a totes les vistes judicials previstes a França. Era la primera vegada que compareixia en públic després del seu empresonament i ho va fer amb el rostre deteriorat, ulleres, cabells blancs i barba de dies. També va oferir com a garantia el fet que Louis Joinet, conseller de Drets Humans de l’ONU i assessor en el passat del president francès François Mitterrand, s’ha ofert per allotjar-lo a casa seva.

La detenció d’Urrutikoetxea al maig va posar fi a disset anys de vida clandestina a l’estranger d’un dels dirigents d’ETA més actius en el procés de pau. Malgrat haver estat durant els vuitanta un ferm partidari de la línia més dura —i sagnant—, va tenir un rol clau des de principis de la dècada del 2000 en les negociacions amb el govern espanyol i en la treva indefinida que l’organització va declarar el 2011.

De fet, la seva recent detenció ha generat nombroses crítiques d’alguns dels intel·lectuals més prestigiosos de l’esquerra francesa, com ara els filòsofs Alain Badiou, Étienne Balibar i Jacques Rancière. “Resulta imaginable que a Sud-àfrica després de l’abolició de l’apartheid haguessin empresonat Nelson Mandela? [...] Doncs estem assistint un escenari similar”, van criticar en una tribuna publicada al maig al diari Libération.

LES FRASES

Em van detenir a les set menys cinc del matí. Tenia cita amb el cirurgià aquell mateix dia a un quart de vuit
Al País Basc la paraula és sagrada
Josu Urrutikoetxea
exdirigent d’eta


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia