Política

Els presos polítics dormiran demà en presons catalanes

Forcadell i Bassa seran conduïdes directament d’Alcalá Meco a Mas d’Enric i Puig de les Basses

Els homes van deixar Soto ahir, pernocten a Zuera (Saragossa) i d’allà van a Brians 2 i a Lledoners

Cent quaranta-quatre dies després del seu trasllat als penals madrilenys d’Alcalá Meco i Soto del Real per poder acudir al Tribunal Suprem durant els quatre mesos que ha durat el judici, els presos polítics van iniciar ahir el viatge de retorn i la previsió és que tots ells dormin demà als centres penitenciaris catalans. Amb el cas ja vist per a sentència i en espera d’un veredicte que ha de redactar Manuel Marchena i que es podria demorar fins a l’octubre, els presos van començar a ser conduïts ahir a Catalunya amb criteri diferent pel gènere: Carme Forcadell i Dolors Bassa arribaran a Mas d’Enric i Puig de les Basses demà en un trasllat directe, mentre que els homes van deixar ahir Soto del Real i hauran de pernoctar al penal de Zuera (Saragossa) abans d’arribar a Lledoners.

La sala del Suprem que ha jutjat el procés ja havia informat dijous, a favor dels trasllats, el secretari general d’Institucions Penitenciàries, Ángel Luis Ortiz, que depèn del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, perquè el jutge Marchena no preveia cap diligència més que obligués els presos a haver de continuar en sòl madrileny. Ahir, la Guàrdia Civil ja va iniciar el trasllat d’Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart en viatges ordinaris que obliguen a fer una escala a la presó aragonesa de Zuera abans de recalar a Brians 2, que és el centre de trànsit entre Institucions Penitenciàries i els Serveis Penitenciaris de la Generalitat. Fins al centre penitenciari català de Brians 2 també hi seran conduïdes Forcadell i Bassa, però elles en trasllats directes perquè, segons detalla el Ministeri de l’Interior, “reglamentàriament els trasllats d’homes i dones es fan per separat”. Tan el Ministeri de l’Interior com la secretaria de Mesures Penals i Reinserció del govern no volen proporcionar informació sobre els horaris concrets per motius de seguretat.

JxCat no es pot reunir

El trasllat es va aprovar amb tanta celeritat que ha frustrat una última reunió del grup de JxCat al Congrés que Laura Borràs, Míriam Nogueras i Jaume Alonso-Cuevillas volien fer avui en una visita a Soto del Real com a única manera de veure’s amb els diputats suspesos Sànchez, Turull i Rull. Es dona la paradoxa que els tres diputats de JxCat són comptats al Congrés només per fingir que la cambra té encara 350 diputats, però no hi tenen dret a vot i compten com a abstencions.

El trasllat no canvia tant la vida dels reclusos com la dels familiars, que no han d’agafar el TAV o l’avió per fer els 600 quilòmetres del pont aeri i després llogar un cotxe a Atocha o a Barajas per al viatge addicional fins a Alcalá Meco (40 quilòmetres) o a Soto (50 quilòmetres).

Cs calla ara tot i les insinuacions

Ciutadans vivia amb atenció el destí dels presos i, tot i que Pedro Sánchez governa en funcions i no hi ha sessions de control, va registrar el 12 de juny una pregunta escrita al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, perquè expliqués a la comissió d’Interior del Congrés –no s’ha constituït– si acostaria els presos i amb quin criteri.

Arribat el dia del trasllat, però, els d’Albert Rivera viuen una crisi tan profunda amb els adeus de Manuel Valls, Toni Roldán i Javier Nart que ara callen. L’afany de Rivera d’agitar la teoria dels privilegis xoca amb el vistiplau que hi dona el jutge Marchena. Al novembre, Rivera ja exigia a Interior “un informe per saber si els socis de Sánchez tenen un tracte igual que la resta de presos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona