Política

Els presos polítics acaben el viatge de retorn als centres penitenciaris catalans

El govern català critica la durada del trasllat i ho considera un “càstig addicional i innecessari”

Torra anirà a la investidura del Parlament Europeu

Els nou presos polítics dormiran a partir d’avui a les presons catalanes després de culminar el procés de trasllat que, en el cas dels homes –Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn i Jordi Cuixart–, es va iniciar dilluns i, en el cas de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconsellera de Treball Dolors Bassa, es farà avui en un sol trajecte i sense parades des de la presó madrilenya d’Alcalá de Henares directament al centre penitenciari de Mas d’Enric (el Catllar). Allà hi deixaran Forcadell i Bassa anirà a la presó de Puig de les Basses (Figueres). Hi haurà una parada a Can Brians 2 perquè a partir d’aquell moment la custòdia anirà a càrrec dels Mossos d’Esquadra,

El procés de trasllat dels homes es va fer per fases, com ja va passar el juliol del 2018. Amb un primer trajecte des la presó de Soto del Real, on van quedar reclosos des que es va iniciar el judici del procés ara fa quatre mesos, fins a Valdemoro, on van dormir la primera nit, i, d’allà, conduïts per la unitat especialitzada de la Guàrdia Civil, van arribar ahir a quarts de tres de la tarda al centre penitenciaria de Zuera (Saragossa), on van passar la nit al mòdul d’ingressos per continuar el viatge aquest matí fins a Brians 2, on els Mossos continuaran el trasllat fins a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada. Tots ingressaran a les cel·les individuals dels mateixos mòduls on van estar del 4 de juliol del 2018 a l’1 de febrer.

El govern català va criticar el dispositiu dissenyat per Institucions Penitenciàries, que la portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, no va dubtar a qualificar d’“inaudit” perquè no s’hagi començat fins ara i perquè el trasllat duri dos dies i dues nits. Tot recordant que l’exconseller Forn va ser traslladat en un sol dia per poder assistir a la investidura a l’Ajuntament de Barcelona, Budó va afirmar que l’allargament del trasllat actual fa pensar al govern “que el tracte és un càstig addicional i innecessari”. Una desconfiança amb els desplaçaments de la Guàrdia Civil que no és nova i que es remunta al 3 de novembre del 2017, quan els presos van denunciar befes i que els portaven emmanillats al darrere i sense cinturó de seguretat en el trasllat des de l’Audiencia Nacional fins a Estremera.

Torra, a Estrasburg

D’altra banda, la portaveu del govern va confirmar ahir que el president Quim Torra presidirà una delegació del govern en la jornada d’investidura del Parlament Europeu el 2 de juliol. Després que el conseller d’Exteriors, Alfred Bosch, confirmés la seva assistència però no especifiqués la d’altres membres del govern, en la mateixa compareixença ahir, després de l’executiu, Budó confirmava l’ajornament del Consell Executiu de la setmana vinent fins al dimecres 3 perquè Torra pugui ser present a Estrasburg amb altres membres del govern.

Segons la consellera, Torra serà present en “diversos actes de l’agenda” sense confirmar si assistirà a la manifestació organitzada pel Consell de la República.

LES FRASES

Ens fa pensar que el tracte rebut pels presos i les preses és un càstig addicional i innecessari
Meritxell Budó
PORTAVEU DEL GOVERN
Desitjo que sigui una sentència que permeti recuperar la necessària i desitjable convivència
José Luis Rodríguez Zapatero
EXPRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL

Zapatero evita dir si són presos polítics

L’expresident espanyol, el socialista José Luis Rodríguez Zapatero, va evitar ahir definir-se sobre si considerava que actualment hi ha presos polítics en una entrevista a RAC1, tot assegurant que tenia la seva pròpia opinió però que estava cansat d’entrar en “laberints semàntics i nominalistes”, com li havia passat parlant de Veneçuela. Zapatero va revelar que havia mantingut una breu conversa telefònica abans del judici de menys d’un minut amb Oriol Junqueras, en la qual li va traslladar la seva aposta pel diàleg. L’expresident també espera que la sentència de l’1-O “no comprometi” aquesta aposta pel diàleg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona