Política

Van den Eynde: “El dret de la UE preval en determinades competències per sobre de la Constitució”

L’advocat de Junqueras i Romeva valora com una “petita victòria tècnica” que el Suprem obri la porta a plantejar una qüestió prejudicial al TJUE

L’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu van den Eynde, ha valorat com una “petita victòria tècnica” que el Tribunal Suprem hagi obert la porta a plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre l’abast dels privilegis i la immunitat de Junqueras com a eurodiputat. Van den Eynde, però, ha demanat ser prudents perquè el tribunal encara no ha formulat la qüestió i ha dit esperar que més enllà de tenir la “raó tècnica”, això tingui alguna “projecció pràctica per al seu client”. A més, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha dit que en “determinades competències”, el dret de la UE “preval per sobre de la Constitució”, tot i que “a vegades els jutges espanyols sembla que no ho entenguin”.

Van den Eynde ha recordat que hi ha hagut una “cessió de sobirania d’Espanya cap a la UE brutal” i que “la Constitució espanyola ja està per sota del dret de la UE”. De fet, ha dit que des de les instàncies judicials europees “alguna vegada se’ls ha hagut de recordar” això als jutges espanyols.

L’advocat de Junqueras ha celebrat tenir “victòries tècniques”, tot i remarcar que el Suprem encara no ha formulat la qüestió processal –ara ha donat tres dies a les parts perquè es posicionin. I ha manifestat l’objectiu que això tingui una conseqüència “pràctica”, com ara els seus clients “puguin tornar amb les seves famílies”.

Andreu van den Eynde ha afegit que, si el TJUE acabés dictaminant que Junqueras té immunitat com a eurodiputat, voldria dir que “segurament no es podria dictar una sentència fins que el Parlament europeu no donés el permís” i que, a més, també hauria d’implicar la llibertat de l’exvicepresident.

L’advocat no preveu que Luxemburg dicti cap mesura cautelar, ja que seria “més normal” que ho fes el Suprem, però sí espera que decreti un “procediment d’urgència” per resoldre “el més aviat possible”, tot i que sigui en mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia