Política

11-S per reivindicar la unitat

La manifestació a Barcelona confluirà per Gran Via, Paral·lel, Tarragona, Creu Coberta i Maria Cristina dibuixant a l’epicentre de plaça d’Espanya una gran estelada

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha concebut la manifestació de l’Onze de Setembre d’enguany com una crida a la unitat estratègica de l’independentisme que l’entitat reivindica i critica que no existeixi. En la presentació de la Diada 2019 i responent preguntes dels periodistes, la presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, va admetre que n’és una mostra el desacord entre Junts per Catalunya i ERC d’aquest dimarts a la mesa del Parlament en què van votar diferent en l’admissió a tràmit d’una iniciativa legislativa popular a favor de ratificar la declaració unilateral d’independència (DUI) del 27-O –l’abstenció d’ERC va ser clau perquè no s’admetés a tràmit la proposta que va votar a favor JxCat. Paluzie qualifica el desacord de “símptoma” de la manca d’unitat dels partits independentistes i adverteix que aquesta és una de les “febleses del 27-O, que avui són les mateixes que aleshores”, amb referència als diversos motius que van portar el govern català a renunciar a intentar fer efectiva la declaració d’independència l’endemà d’aprovar-la al Parlament.

La manca d’unitat en estratègia i tàctiques n’és una i l’ANC vol fer gala de la necessitat de recuperar-la a partir de l’11-S. “La coordinació de la unitat estratègica és absolutament necessària. No és suficient però és imprescindible. Cal encertar l’estratègia i les tàctiques”, va defensar Paluzie des d’una de les terrasses de les Fonts de Montjuïc abocades a l’avinguda Maria Cristina i la plaça d’Espanya, l’espai central de la manifestació d’enguany.

Estel a plaça d’Espanya

Per reivindicar aquesta confluència unitària des de diversos espais ideològics i orígens, la manifestació tindrà l’epicentre a la plaça d’Espanya de Barcelona, on confluiran sis braços que conformaran els dos costats de la Gran Via de les Corts Catalanes, el Paral·lel, els carrers Tarragona i Creu Coberta i la mateixa avinguda Maria Cristina de Montjuïc. Encara que l’organització avança que, com l’any passat, la performance serà austera, el disseny amb què l’ANC promourà la manifestació inclou el dibuix d’un estel central a la plaça d’Espanya així com les quatre barres cap a una de les vies de confluència, probablement l’avinguda Maria Cristina.

L’ANC va justificar la tria de l’espai per manifestar-se enguany prenent com a referència una de les grans places de Barcelona amb avingudes àmplies adjacents i ben comunicades en transport urbà per intentar repetir l’impacte visual ben visible com en edicions anteriors. Carla Soler, de la comissió de mobilització de l’ANC, explica que la imatge aèria dibuixarà simbòlicament “línies ideològiques diferents de la societat civil que es posen d’acord en un punt concret”.

El president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Cervera, va expressar la seva esperança que “la Diada serveixi per recuperar la unitat de tots aquells que van fer possible l’1-O”, i, fent costat a l’ANC en la presentació d’ahir, va reivindicar que la “suma és la millor garantia que les coses surtin bé”. Unitat i suma, que, segons ell, són indispensables en la situació d’excepció actual amb presos polítics i exiliats. “No podem permetre que el temps normalitzi aquesta situació de repressió que milers de ciutadans estem patint per un sistema judicial que fa de jutge i part i substitueix la política.”

Montse Ortiz, de la junta nacional d’Òmnium, va defensar que “la millor manera de reivindicar els drets és exercir-los” en un moment de repressió i vulneració dels mateixos: “No estem sotmesos i volem tornar a manifestar les nostres idees.”

La samarreta

La samarreta tornarà a ser el mitjà de finançament de l’ANC fora de les quotes dels socis tenint en compte que en la Diada de l’any passat es va aconseguir el rècord de vendes. La samarreta esportiva serà enguany blau turquesa i durà el lema “Objectiu: independència” i un dibuix al·legòric de l’estel central on conflueixen diversos braços ciutadans. Paluzie reivindica un cop més: “La repressió no pot emboirar i fer perdre de vista l’objectiu de la independència, un objectiu que necessitàvem tornar a fixar.” La presidenta de l’ANC admet que cal ampliar el suport ciutadà a la independència però adverteix: “Això no s’aconseguirà amb la renúncia a l’objectiu. Tenim un projecte engrescador i amb prou raons i arguments.”

Contestant preguntes dels periodistes, Paluzie va considerar contraproduent posar dates a l’objectiu i pensa que va ser una de les “febleses” que van portar al 27-O fallit: “Hem posat massa dates. Ho hem de fer com més aviat millor, però quan sigui efectiu, quan ho fem bé.” Va argumentar que, abans de fer efectiva la independència, cal haver compensat febleses com ara la manca d’assumpció del poder popular aquell 27-O i la manca d’una victòria electoral independentista per més del 50% dels vots, que és el que demana l’ANC com a condició per fer efectiva la secessió després de les eleccions catalanes.

LA XIFRA

47.600
socis
té l’ANC, 8.500 més dels que tenia abans de l’elecció del secretariat actual. I 45.000 simpatitzants.
És absolutament necessària la coordinació de la unitat estratègica. És imprescindible
Elisenda Paluzie
presidenta de l’anc
Espero que la Diada serveixi per recuperar la unitat de tots aquells que van fer possible l’1-O
Josep Maria Cervera
president de l’ami

Documental de lluita activa per aquest estiu

L’ANC està preparant per aquest estiu un documental de producció pròpia per promoure la “lluita activa no violenta” en favor de la independència. Es pretén que el documental s’estreni en un cinema abans de projectar-lo en el major nombre d’activitats possible de l’estiu arreu del país dins la campanya per conscienciar la ciutadania del poder que pot exercir per canviar una situació per mitjà d’accions de desobediència i no-cooperació amb les institucions l’autoritat de les quals no reconeix ni acata. El documental serà un contingut més del material i volumètrics que l’entitat desplegarà a través de les assemblees territorials per preparar el nou cicle polític de tardor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona