Política

Puigdemont i Comín reclamen a Tajani que no els exclogui

Els eurodiputats electes de JxCat avisen que la inacció de l’eurocambra al vet espanyol tindrà “una resposta judicial”

Cs exigeix que el president no hi pugui entrar

Els eurodiputats de Junts per Catalunya Carles Puigdemont i Toni Comín acusen el Parlament Europeu de “defugir” les seves responsabilitats davant del vet espanyol a la seva entrada a la cambra. Tots dos van revelar ahir que han enviat fins a quatre cartes al president de la cambra, Antonio Tajani, per exigir que reacció a la decisió de les autoritats espanyoles de deixar-los fora de la llista oficial amb els eurodiputats de l’Estat que ha estat enviada a Brussel·les.

La darrera missiva és del dilluns 24 de juny, en què es demanava que la institució prengués “mesures necessàries amb caràcter d’urgència per garantir” els seus “privilegis i immunitats” com a eurodiputats electes. Les cartes també anaven adreçades al secretari general, Klaus Welle, i al president de la comissió d’afers legals del Parlament, Pavel Svoboda, i s’informava de les decisions de la Junta Electoral sobre el seu cas i la negativa del Tribunal Suprem a aixecar la seva ordre de detenció per poder anar a Madrid a recollir l’acta. Segons JxCat, cap d’aquestes reclamacions ha estat contestada, malgrat que queden pocs dies per a la sessió de constitució de l’eurocambra i que Tajani ha contestat anteriorment amb rapidesa a peticions i consultes d’altres partits de l’Estat.

Acció legal a punt

Un toc d’atenció abans de la batalla legal. JxCat va avisar ahir que el silenci de l’eurocambra “no estalviarà una resposta de les autoritats judicials europees”. De fet, per poder presentar una queixa directament al Tribunal de Justícia de la UE per “l’omissió” de defensa dels seus drets de la institució és necessari que primer reclamin a aquesta que actuï. Un pas que ara ja han fet i que obre la porta a aquesta via judicial europea.

Escollits amb més d’un milió de vots, Puigdemont i Comín argumenten que el seu cas pot “establir un precedent” que “permetria als governs dificultar o impedir l’accés dels dissidents i opositors polítics a una representació parlamentària” al Parlament Europeu. “Seria un cop a la democràcia que Europa no pot assumir sense serioses conseqüències negatives”, van alertar.

Queixa de Cs

Encara que l’escenari de Puigdemont, Comín i Oriol Junqueras absents en els seus escons a Estrasburg és cada cop més probable, Ciutadans no els volen veure ni tan sols pels passadissos. La formació d’Albert Rivera va instar ahir Tajani a prohibir una vegada més el seu accés perquè podria “posar en risc la seguretat” i “el prestigi” de la institució. Cs també alerta que la concentració convocada davant de l’eurocambra per reivindicar la presència dels polítics independentistes escollits el 26-M podria “derivar en comportaments violents i tenir serioses conseqüències per a la seguretat”.

Puigdemont va acusar Ciutadans de voler decidir “qui ha de ser diputat i qui no”, defensant els seus drets polítics. “Avui som nosaltres, demà ho serà qualsevol altre que no els agradi”, va advertir. El cas de Junqueras està pendent, ja que el Suprem li va impedir personar-se davant de la Junta Electoral Central a recollir l’acta d’eurodiputat. Ara resta pendent del recurs davant del Suprem, que contràriament al que havia dit, consultarà sobre aquesta immunitat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

LES FRASES

Les concentracions com les d’Estrasburg acaben amb vexacions i agressions físiques
Luis Garicano
eurodiputat i cap de llista de cs
Avui som nosaltres, demà ho serà qualsevol altre que no els agradi
Carles Puigdemont
EURODIPUTAT ELECTE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona