Política

Sea Watch no cedeix a les amenaces de Salvini i continuarà salvant vides 

L’organització tornarà al Mediterrani per fer complir els drets humans

El ministre de l’Interior prossegueix la croada contra les ONG i ataca Open Arms

Malgrat les amenaces del govern italià, l’ONG Sea Watch no claudica i ha anunciat que tornarà al Mediterrani a rescatar vides. Si la nau Sea Watch 3 queda confiscada, en buscaran una altra, diuen. I recorden al viceprimer ministre Matteo Salvini, que tant invoca el compliment de la llei, que ell va avalar-se de la immunitat parlamentària per escapolir-se d’afrontar la justícia. Si els seus socis del Moviment 5 Estrelles (M5E) no l’haguessin cobert, hauria estat processat per segrest agreujat de persones per deixar els nàufrags de la nau Diciotti a bord durant deu dies, l’estiu passat, abandonats al mig del mar. Una situació ben semblant a l’actual.

Segons l’ONG, Carola Rackete, la comandant de la nau que ahir la justícia italiana va deixar en llibertat i va desestimar el delicte de resistència a vaixell de guerra, va fer el que qualsevol comandant, seguint les llei del mar, hauria de fer: salvar els passatgers. I en aquest cas significava portar-los a terra perquè poguessin rebre assistència, ja que es trobaven, segons han explicat, en situació d’emergència. No opina el mateix el fiscal d’Agrigento, que considera que no existia cap “situació de necessitat”. Però des de l’ONG repliquen que, a més de l’estat de salut i els motius humanitaris, l’ambient a bord començava a ser hostil. Després de setze dies l’embarcació “era un barril de pólvora”, diuen, i per tant era totalment justificat atracar el vaixell.

Mentrestant, el cas Sea Watch continua acaparant els mitjans i les xarxes socials, i ahir allò més compartit sobre el tema era una notícia falsa. Un fotomuntatge barroer on apareixen els polítics de centreesquerra i esquerra a dalt de la barca que els duia a la Sea Watch 3 per donar suport a la capitana. La foto manipulada els feia aparèixer menjant un tiberi de marisc. Alex Bazzaro, diputat de la Lliga, la va compartir: “Mireu com pateixen els diputats demòcrates. Vacances a costa dels italians!” Després va dir que era una broma.

“No volem aquella tia aquí tocant els collons”, va etzibar Salvini amb el seu to habitual. “Ja tinc a punt un avió on posar-la per fer-la fora”, va afegir, tot i que l’han avisat que no seria legal. També va disparar contra l’ONG catalana Open Arms, que torna al Mediterrani. “Que Espanya els faci recular o, si no (òbviament amb bones maneres, eh?), ens n’encarregarem nosaltres”, va dir. “Qui desobeeixi serà arrestat”, va afegir. Salvini va fer aquestes declaracions des de Calàbria, mentre inaugurava un centre associatiu en una casa confiscada a un clan mafiós. Des d’allà, els fiscals i jutges que s’enfronten amb la ‘Ndrangheta es queixen del fort abandonament i de la manca de recursos i efectius. El leghista els va respondre que arribaran “la primavera del 2020”. Pel que es veu, la lluita contra una de les organitzacions criminals més potents del món, que té els tentacles arreu del territori italià –i europeu–, no és una prioritat. Perseguir, difamar i criminalitzar les dones i homes que salven vides al mar, sí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia