Política

JxCat desafia ERC a revertir els pactes locals amb el PSC

La crisi entra al govern amb el conseller Calvet instant la direcció republicana a presentar-los “una proposta concreta”

Dirigents del PDeCAT rebutgen anul·lar els acords municipals amb el PSC

Junts per Catalunya intenta agafar avantatge en el relat i ahir el conseller de Territori, Damià Calvet, va desafiar la direcció d’ERC, que encapçala el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, a revertir tots els pactes municipals que s’han signat amb el PSC. El va instar a fer-ho, a més a més, a través d’una “proposta concreta”, que, hi va afegir, el grup de JxCat analitzaria en la reunió que aquest matí mantindran al Parlament i que estarà encapçalada pels presidents Quim Torra i Carles Puigdemont, segons publicava l’ACN.

La crisi entre JxCat i ERC pels pactes municipals i agreujada definitivament per la cessió de la presidència de la Diputació de Barcelona al PSC de la mà de JxCat ha entrat al govern i també al si dels partits. Mentre el conseller Calvet ahir al matí desafiava ERC, la crisi obria esquerdes en el seu partit. L’alcaldessa de Malgrat de Mar i dirigent del PDeCAT, Montserrat Candini, va defensar el seu acord amb el PSC i va fer una crida a no fer ni “blocs” ni cordons “sanitaris i ideològics”. En una entrevista a RAC1, Candini va alertar que ningú li donarà “lliçons” de principis de sobirania i de si pactar amb el PSC significa “trair algú” però també va enviar un missatge als càrrecs de JxCat que dissabte ja demanaven que es revertissin els pactes municipals amb els socialistes. “Alguns obliden que són diputats gràcies a moltíssima gent del conjunt del país que hem fet tots els esforços, especialment en les eleccions del 21-D. Sempre s’ha de ser agraït”, va etzibar amb referència al vicepresident del Parlament, Josep Costa, i a la diputada al Congrés per JxCat Laura Borràs, que van demanar replantejar tots els pactes amb el PSC.

La diatriba de Calvet, però, no va obtenir ahir resposta. Els republicans van optar per guardar silenci en espera del que decideixi l’executiva, que es reunirà aquest matí.

La crisi en dades

En la carta de retrets i abans que se signés l’acord de la Diputació, JxCat ja van retreure a ERC que els hagués arrabassat 28 alcaldies mentre, admetien, ells havien fet el mateix “només en set”. En total, i fruit dels resultats electorals del 26 de maig, JxCat van obtenir majoria absoluta en 305 municipis i relativa en 75. Després dels pactes municipals, i segons dades que va facilitar el portaveu Albert Batet, JxCat disposen ara de 368 alcaldies.

D’altra banda, ERC va obtenir 257 majories absolutes i 85 relatives i després dels acords amb altres formacions ara en té 359. Quant als pactes municipals amb el PSC, JxCat n’han signat 23 i ERC en té 16, segons les dades facilitades pel partit dels socialistes.

LA FRASE

Que ERC ens faci una proposta per revertir els pactes amb els del 155 i avui la valorarem
Damià Calvet
conseller de territori i membre de jxcat

Dante, al Consell per la República

Som Alternativa aposta per entrar com a membre al Consell per la República perquè consideren “imprescindible” que tots els catalans no independentistes, però compromesos amb l’autodeterminació, hi siguin representants. En un comunicat, la formació liderada per Albano-Dante Fachin es conjura per “construir espais d’unitat a tots els nivells”, diu que és “imprescindible” la unitat d’acció i demana més protagonisme de la gent i menys dels partits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona