Política

Corbyn demanarà al nou ministre ‘tory’ un nou referèndum del ‘Brexit’

El líder laborista diu que, en cas de celebrar-se la consulta, defensarà la permanència a la UE

Considera inevitable que es convoquin eleccions generals

El líder del Partit Laborista britànic, Jeremy Corbyn, reclamarà al pròxim primer ministre conservador, que se sabrà el 23 de juliol, que sotmeti a un nou referèndum el seu acord de Brexit, i va avançat que, si això succeeix, la seva formació defensaria la permanència a la Unió Europea (UE).

En una carta a les bases després d’una reunió ahir de la directiva laborista, Corbyn va revelar la nova posició del partit, fruit de llargues deliberacions internes accelerades per la recent patacada en les eleccions europees i la pressió dels sindicats. Molt dividit des del plebiscit del 2016, quan va fer una campanya ambigua, el laborisme s’ha debatut durant mesos per conciliar les posicions dels seus militants i diputats proeuropeus amb el d’un terç dels seus votants, que donen suport a la sortida de la UE. “Qui sigui el que es converteixi en el nou primer ministre, ha de tenir la confiança de sotmetre el seu acord, o la manca d’aquest, a una consulta popular”, juntament amb l’opció de continuar a la UE que defensaria la seva formació, va escriure Corbyn. “En aquestes circumstàncies, vull deixar clar que el laborisme farà campanya per la permanència, davant d’una sortida sense acord o un pacte tory que no protegeixi l’economia ni l’ocupació”, afirma.

En la seva missiva, el socialdemòcrata, qüestionat sovint per l’ala dretana del seu partit, adverteix que “cap desenllaç” del Brexit resoldrà els problemes del Regne Unit, per la qual cosa creu que “es necessiten unes eleccions generals”. Aconseguir aquests comicis continuarà sent la prioritat del primer partit de l’oposició quan el 24 de juliol debuti el futur cap del govern, que serà Jeremy Hunt o el favorit Boris Johnson, segons decideixin en unes eleccions primàries els militants del governant Partit Conservador.

Sobre el Brexit, els dos candidats a substituir Theresa May han avançat que, si guanyen, intentaran renegociar amb Brussel·les els termes de la retirada; però, si no ho aconsegueixen renegociar, tots dos estan disposats a sortir sense pacte.

Tampoc està clar que accedissin a la petició laborista de sotmetre la seva estratègia a un nou plebiscit, però això dependria també de la pressió exercida pels seus propis col·legues i per la mateixa ciutadania. El comitè nacional executiu (NEC, en anglès) laborista va acordar la seva posició després que dilluns passat cinc sindicats afiliats al partit consensuessin un pla d’acció en la mateixa línia.

LA FRASE

El laborisme farà campanya per la permanència, davant d’una sortida sense acord
Jeremy Corbyn
Líder del partit laborista britànic


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia