Política

Puigdemont reclama ara reflexió, decisions i unitat

L’expresident i Rovira fan una crida a la calma després de la tempesta de dijous, si bé ERC acusa JxCat de donar aire a la “reconquesta” del PSC

El pacte a la Diputació de Lleida permet una treva

Després de la tempesta, ve la calma. O això, almenys, és el que es van proposar ahir els dirigents de JxCat, després del polèmic pacte que van consumar dijous amb el PSC a la Diputació de Barcelona. “Hi ha una cosa que no es pot oblidar ni menystenir mai: la força de la gent. La gent vol unitat, ara més necessària que mai. Cal una reflexió profunda i prendre decisions”, piulava ahir al matí Carles Puigdemont, en al·lusió a la topada, després d’uns dies de silenci a les xarxes. L’expresident, així, va instar a refer complicitats i estratègies, alhora que criticava els que des l’altre cantó han animat la divisió i intentava reorientar la lluita cap a l’adversari comú: “Alguns tenen el que volien i buscaven de fa temps. Els seus estrategues i aliats mediàtics són persistents en la confrontació no pas amb l’Estat repressor, sinó entre nosaltres. S’equivoquen”, sentenciava. Li agafava el guant la mateixa secretària general d’ERC, Marta Rovira: “Només avançarem quan hi hagi un acord estratègic i molt de respecte i complicitat. Ho sabem. Som-hi. Seguim!”, piulava, en un intent de distensió.

La líder de JxCat al Congrés, Laura Borràs, també admetia a RNE que el pacte a l’ens supracomarcal és “difícil d’entendre des de la distància”, i ha estat “un procés dolorós per a moltes persones”, que s’explica per “lògiques municipals”. I és que l’acord per donar la presidència al PSC ha agradat poc o gens a un ampli sector de JxCat, que ara s’esforça a refer ponts, almenys amb vista a una resposta unitària a la sentència de l’1-O.

Hi va contribuir ahir, a rebaixar la tensió, la consumació del pacte de totes dues forces a la Diputació de Lleida, que va permetre nomenar president, amb 20 dels 25 vots a favor, el republicà Joan Talarn, alcalde de Bellvís. Un pacte que, a diferència del de la vigília, era aplaudit a Twitter pel president del PDeCAT, David Bonvehí. “Hi havia altres combinacions, però estem en un moment en què cal unitat per afrontar els reptes i la repressió”, constatava el seu portaveu a l’ens, Jordi Latorre, que en un discurs ben diferent al del seu col·lega Joan Carles Garcia dijous a Barcelona, del qual no va fer gairebé cap esment, feia una crida a posar fi als retrets per “construir afectes i confiances”. “Podem reflexionar de manera oberta i transversal sobre com passem del 48% al 60%”, concloïa. Aquest cop, en tot cas, van ser els republicans els que hi van passar de puntetes. Talarn tot just es felicitava per “un projecte consensuat i compartit” que va obrir a les altres forces, i agraïa a JxCat la “confiança” per investir-lo. “Ahir vaig ser a la constitució de la Diputació de Barcelona i vaig escoltar el portaveu de JxCat. Avui, soc a la constitució de la Diputació de Lleida i escolto el portaveu de JxCat. Està a punt d’explotar-me el cap”, piulava Isaac Peraire, vicesecretari d’organització d’ERC, que incidia: “Des de la lleialtat i l’honestedat, s’aconsegueixen acords”.

I és que la ferida pel pacte a la Diputació de Barcelona encara cou, i molt, a ERC. El líder a la capital, Ernest Maragall, lamentava que el PSC té l’encàrrec de l’Estat de “liderar la reconquesta” a Catalunya i capgirar la majoria sobiranista, i JxCat ha “caigut en la temptació” i els ha enfortit com a força institucional només per “objectius propis de supervivència i defensa del seu propi espai”. “Podent elegir entre ERC i el partit del 155 ha triat el del 155”, incidia Maragall, que es conjurava perquè ERC lideri el país i no quedi “atrapada” en la divisió independentista.

Pel seu cantó, la nova presidenta, Núria Marín, insistia ahir a la SER a veure l’acord com un “molt bona senyal per començar a normalitzar” la situació política al país, i reflexionava que el “mur” entre independentistes i unionistes tenia “part de realitat i part de postureig” dels partits. En canvi, el diputat de la CUP Carles Riera va criticar a TV3 que JxCat “blanquegi el 155”.

LES FRASES

La gent vol unitat, ara més necessària que mai. Cal una reflexió profunda i prendre decisions
Carles Puigdemont
Expresident de la generalitat
Podem fer les coses de manera diferent a com s’han fet en política nacional. Prou de soroll i baralles
Jordi Latorre
portaveu de jxcat a la diputació de lleida
Només avançarem quan hi hagi un acord estratègic i molt de respecte i complicitat. Ho sabem. Som-hi
Marta Rovira
secretària general d’erc
La situació política no es normalitzarà només amb la justícia, ans al contrari. L’acord és molt bon senyal
Núria Marín
presidenta de la diputació de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona