Política

ERC creu que una convocatòria electoral catalana s’hauria de “debatre” entre els socis del Govern

Vilalta demana “reconstruir” la unitat de l’independentisme després de les tensions pel pacte a la Diputació de Barcelona

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha assegurat aquest dilluns que qui té la potestat per convocar eleccions a Catalunya és el president de la Generalitat, Quim Torra, i ha respectat les opinions “legítimes” que expressen els diferents dirigents polítics sobre aquesta qüestió. Tot i això, ha constatat que si es posa damunt la taula la possibilitat de convocar eleccions catalanes s’hauria de “compartir” la decisió, “parlar-ne” i “debatre-ho” entre les formacions que donen suport al Govern. En roda de premsa, ha expressat que després de les tensions que ha generat el pacte a la Diputació de Barcelona entre JxCat i el PSC, la “prioritat màxima” dels republicans és “reconstruir” les confiances amb la formació de Carles Puigdemont per generar unitat estratègica de l’independentisme i posar-se d’acord en com “avançar” conjuntament.

Vilalta ha considerat que per abordar situacions futures, en la “línia de mantenir la unitat estratègica” per definir els passos futurs, si es valora convocar eleccions s’hauria de “compartir la decisió, parlar-ne i debatre”.

“Reconstuir” les relacions amb JxCat

Després del pacte a la Diputació de Barcelona, Vilalta ha insistit que existeix “un abans i un després” i que s’han vist afectades les relacions entre els dos socis de Govern. Ha afirmat que l’acord amb el PSC ha estat una “oportunitat perduda”, que JxCat s’ha “equivocat” i que no han sentit explicacions del motiu que els ha portat a fer possible un acord que no “enforteix el projecte republicà i independentista”.

Tot i aquestes afirmacions, Vilalta ha explicat que el context actual els anima a treballar “amb més força” per liderar una resposta de país davant dels esdeveniments que vindran. Per això, ha defensat que cal que l’independentisme, el republicanisme i el sobiranisme treballin plegats per assolir la resposta a les sentències del judici de l’1-O al mateix moment que hi ha un “govern que treballa per la ciutadania”. “ERC està aquí amb més ganes que mai de liderar la resposta, de construir una resposta i reconstruir les confiances que fins ara s’han pogut trencar”, ha manifestat. “No ens hi trobaran amb maniobres per dividir l’independentisme”, ha avisat en al·lusió al PSC.

Insta Borell a rebutjar el càrrec a la UE

Vilalta ha iniciat la roda de premsa emplaçant el ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borell, a renunciar a encapçalar la diplomàcia europea. Vilalta ha recordat que Borell ha “perseguit” i “espiat l’adversari polític” i ha considerat que les seves pràctiques “corruptes” el fan “incompatible” per dirigir la diplomàcia europea. “Si a l’estat espanyol ha perseguit representants catalans ho podrà tornar a fer a nivell europeu”, han avisat.

Pel que fa a la investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez, com a president del govern espanyol, ha reiterat que és un “irresponsable” per actuar amb la “calculadora electoral” i en no haver “llegit” els resultats electorals. “Per ell tot són excuses i culpa als altres. No ha fet cap reflexió ni gest per avançar amb el diàleg”, ha lamentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa descarta ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona