Política

Tempesta per l’atac de Trump a congressistes d’origen estranger

El president convida quatre legisladores demòcrates a anar-se’n al país d’on provenen

L’oposició l’acusa de xenòfob i May veu “inacceptable” el missatge

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha tornat a desfermar una tempesta política per la seva incontinència verbal. Aquest cop, per uns comentaris a Twitter en què, sense citar-les de manera explícita, convidava quatre congressistes nord-americanes d’orígens estrangers a tornar als seus països d’origen. En les piulades que han causat la polèmica, Trump es demanava “per què aquestes legisladores no tornen als seus països i ajuden a arreglar els llocs completament trencats i infestats de crim d’on venen”, i hi afegia: “Estic segur que Nancy Pelosi [la presidenta de la Cambra de Representants] estarà molt contenta d’ocupar-se, de franc, del viatge.”

El president utilitzava, per defensar-se de les crítiques a les seves polítiques contra la immigració, l’enfrontament obert que Pelosi manté amb les congressistes demòcrates Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib i Ayanna Pressley, totes quatre d’origen estranger, que han retret a la presidenta de la cambra baixa que hagi assenyalat, en diverses ocasions, les líders polítiques “de color” del partit.

Pelosi, però, ha replicat els “comentaris xenòfobs” de Trump i l’ha instat a deixar “d’atacar els membres del Congrés” i a “treballar” amb els demòcrates “per una política humana d’immigració que reflecteixi els valors nord-americans”. “Atureu les batudes”, afegeix la presidenta de la Cambra de Representants, en referència a les operacions anunciades per Trump per detenir immigrants indocumentats i expulsar-los del país.

Les crítiques al president nord-americà no han arribat només des de l’interior dels EUA, sinó també de l’exterior. La primera ministra britànica, Theresa May, va qualificar ahir de “totalment inacceptables” els missatges de Trump. Aquest, però, no només no es va disculpar, sinó que va instar les “congressistes de l’esquerra radical” a “demanar perdó al país” i a “la gent d’Israel” per “les coses terribles que han dit”. Trump recordava, així, les acusacions d’antisemitisme a Omar per haver criticat els grups de pressió proisraelians i insistia en el seu missatge: “Si odieu el nostre país i no hi esteu a gust, podeu marxar.”

Washington endureix l’accés a l’asil

El govern dels EUA va anunciar ahir que no atorgarà l’asil als immigrants que no el sol·licitin abans en un “tercer país segur”. La norma, que entrarà en vigor avui, pretén reduir el flux migratori a la frontera amb Mèxic, procedent de l’Amèrica Central, es va fer pública el mateix dia en què estava previst que el president guatemalenc, Jimmy Morales, es reunís amb el seu homòleg nord-americà, Donald Trump, a la Casa Blanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia