Política

Londres proposa crear una missió europea a Ormuz

La seva finalitat seria protegir els vaixells que passin per l’estret i garantir la llibertat de navegació

El govern britànic es distancia de la política de sancions i de pressió dels Estats Units contra l’Iran

El ministre d’Afers Estrangers britànic, Jeremy Hunt, va explicar ahir que havia parlat amb diversos homòlegs europeus per crear una “missió marítima europea” per garantir la seguretat a la zona de l’estret d’Ormuz i la llibertat de navegació internacional. I va advertir l’Iran d’una major presència militar internacional a la zona.

En una compareixença al Parlament, va qualificar la detenció divendres del petrolier de bandera britànica Stena Impero com “un acte de pirateria d’estat”. Va reiterar que la captura va ser il·legal i que “d’acord amb la legislació internacional l’Iran no tenia cap dret a obstruir el pas del vaixell”. Considera que es tracta d’una represàlia per la retenció del petrolier iranià Grace 1 a Gibraltar el 4 de juliol passat. Creuen que portava cru a Síria, incomplint les sancions de la Unió Europea (UE). En aquest sentit, Hunt va negar que haguessin rebut ordres dels EUA per aturar el Grace 1 i va explicar que només volien garanties per part de Teheran que el petroli no anava cap a Síria. “En lloc d’això, van retenir un dels nostres vaixells”, va lamentar.

També va deixar clar que no dona suport a la política de pressió política i de sancions que estan portant a terme els EUA a l’Iran des que van trencar de manera unilateral l’acord nuclear amb l’Iran l’any passat. “Ens mantenim compromesos amb la part que queda del tractat nuclear”, va assegurar Hunt. El Regne Unit, però, intenta preservar la “relació especial” que té amb els EUA des del final de la II Guerra Mundial.

El 24 de juny passat, els EUA havien enviat una proposta al Regne Unit per millorar la seguretat marítima a la zona. Ahir el secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, va dir que el Regne Unit és responsable dels seus propis vaixells al golf Pèrsic. “La responsabilitat de protegir els seus vaixells correspon en primer lloc al Regne Unit”, va expressar Pompeo.

Aquestes declaracions posen de manifest les tensions que hi ha entre Londres i Washington. Membres de l’equip de Boris Johnson van acusar el govern de Theresa May de no haver protegit els vaixells britànics a Ormuz i d’haver desestimat la protecció dels EUA.

Les relacions entre els dos països podrien millorar amb l’arribada de Boris Johnson demà com a primer ministre. Johnson ja va mantenir una conversa telefònica amb el president Donald Trump dissabte en plena crisi, tot i que no va transcendir el contingut. May no va liderar cap reunió d’emergència sobre aquesta crisi fins ahir. L’entesa entre Johnson i Trump és immillorable.

La detenció de disset suposats espies de la CIA

Teheran va anunciar ahir la detenció de disset ciutadans iranians que treballaven com a espies per a l’Agència Internacional d’Intel·ligència (CIA) dels EUA. Les autoritats iranianes asseguren que els arrestats formaven part d’una xarxa d’espionatge cibernètica dels EUA. Alguns dels detinguts han estat ja condemnats a mort i la resta a penes de presó llargues. El president nord-americà, Donald Trump, va negar la informació i va dir que era “totalment falsa”. “Només són mentides i propaganda, com la de l’atac a un avió no tripulat emesa per un règim religiós que s’està desmantellant i que no sap què fer”, va denunciar. Trump ja va negar el mes passat la informació que l’Iran havia abatut un dron nord-americà que havia irromput en el seu espai aeri. La Casa Blanca va assegurar la setmana passada que havia abatut un dron iranià, fet que Teheran nega. Trump hi va afegir: “La seva economia està morta i serà pitjor. L’Iran és un caos.” El secretari d’Estat, Mike Pompeo, per la seva banda, es va limitar a assegurar en una entrevista a Fox News que “el règim de l’Iran té una llarga història de mentides”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA