Política

JORDI MUNELL

ALCALDE DE RIPOLL (JUNTS PER CATALUNYA)

“Volem tancar el dol, a Ripoll”

Atemptat · Munell diu que als ripollesos els cal saber la veritat per tancar el procés del dol Denúncia · Critica el silenci continuat del govern espanyol sobre els fets

Un històric al Ripollès
Jordi Munell és un dels històrics al consistori de la capital del Ripollès. Nascut a Ripoll l’any 1965, és llicenciat en física. Ha estat cap de llista, en tres ocasions per CIU –va ser el substitut natural d’Eudald Casadesús– i aquesta última, per Junts per Catalunya. És militant del PDeCAT. Munell ha encetat el seu tercer mandat a l’alcaldia, després de vuit anys de ser el guanyador de les eleccions i de no poder governar per pactes que li van jugar en contra. És regidor des del 1991. És també diputat al Parlament de Catalunya.

L’alcalde insisteix a reclamar al govern espanyol que faci pública tota la informació respecte a les relacions del CNI amb l’eximam de Ripoll i que es personi en a la causa. És un pas clau, creu ell, per tancar el procés de dol que viu la població. Munell analitza també els resultats de les últimes eleccions municipals i avança els principals fronts en què treballarà el seu govern, ara en minoria després de dos mandats.

Com viu l’alcalde de Ripoll les informacions recents sobre els atemptats?
Amb sorpresa, perquè el novembre del 2018 va transcendir com a hipòtesi la relació de l’imam amb el CNI, i ara han aparegut documents que ho provarien. Hem vist amb la investigació que l’imam havia estat col·locat a Ripoll fent servir instruments del CNI, aquest personatge estava sota control i seguiment de la intel·ligència espanyola. Hem sabut que tenien detectats els moviments i les converses del grup a Bèlgica i París i ens preguntem si tenien la geolocalització dels terroristes a Alcanar.
El CNI ho sabia tot?
Tenien perfecte coneixement de què s’estava coent. Si haguessin compartit la informació, haurien pogut evitar l’atemptat.
A què atribueix aquesta manera d’actuar?
Entrem en el camp de la conjectura. Hi ha una dita que diu “pensa malament i encertaràs”. Ens preocupa el silenci de l’Estat espanyol, avala les teories de la conspiració.
Què pensa fer com a alcalde?
Insistir que el govern espanyol actuï com a país democràtic, amb màxima transparència, i doni explicacions. Com a ciutat, a Ripoll ens agradaria participar en la causa per tenir el sumari, la població es mereix conèixer tota la veritat i tancar el dol. Volem que es deixi de dir “l’imam de Ripoll” i es digui “l’imam del CNI”.
I com a president de la comissió del Parlament que investiga els fets?
La part dels experts sobre el fenomen global del gihadisme, sobre convivència i integració, sobre detecció de riscos i coordinació de cossos policials, ha estat molt positiva. Ens queda coixa la part dels representants de l’Estat. Només hi ha hagut l’exsecretari d’estat de Seguretat. Arran dels nous documents, els proposarem donar-los una tercera i excepcional oportunitat per comparèixer.
Com viuen els ripollesos el dia a dia?
Pràcticament vivim en la normalitat. És cert que, cada vegada que apareixen notícies que perpetuen la relació de Ripoll amb aquests tràgics fets, no deixen de preocupar-nos.
Quina valoració fa de les eleccions?
El PSC, sense el PP, van aglutinar vot de sentiment més unionista; ERC ha consolidat un descens continuat i ha patit el canvi de candidata amb un relleu d’última hora; la CUP ha doblat regidors, fruit de moltes intervencions i mocions, i el Front Nacional de Catalunya s’ha aprofitat dels fets de l’agost de fa dos anys.
I vostès?
Hem baixat l’endeutament a un 50% i havia estat d’un 135%, un nivell que no ens permetia fer política de crèdit durant vuit anys. Tot i així, hem fent inversió nova amb l’estalvi o amb recursos propis. Ara, hem de passar de les polítiques d’austeritat a les de prosperitat, podem pensar el Ripoll dels propers trenta i quaranta anys.
Quines són les prioritats?
La configuració de la Devesa del Pla, la continuació de l’esponjament del barri vell amb nous equipaments i espais lliures, un edifici tutelat per a gent gran i habitatges per a la gent jove, actuacions que facilitin l’ampliació i la implantació de noves empreses...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona