Política

El clima preelectoral s’instal·la al Regne Unit

Corbyn pressiona i confirma la moció contra Jonhson per formar un govern interí

Si la perden, els ‘tories’ estudien convocar comicis després del ‘Brexit’

El líder laborista britànic, Jeremy Corbyn, va dir ahir que l’única manera de posar fi a la crisi del Brexit és a través d’eleccions generals. Ho va afirmar en un discurs al seu districte electoral, al centre d’Anglaterra. “Faré tot el que calgui per frenar aquesta sortida sense acord”, va prometre.

El veterà líder laborista va confirmar que plantejaria una moció de censura contra el primer ministre, Boris Johnson, a partir del setembre i que s’havia comunicat amb tots els partits polítics de l’oposició i amb els líders europeistes conservadors per buscar el seu suport. Espera guanyar la moció, formar un govern interí i convocar eleccions.

Corbyn té el suport dels nacionalistes gal·lesos i escocesos i dels verds, però no dels demòcrates liberals i dels rebels tories, que, si bé estan d’acord que la moció és l’única manera d’aturar Johnson, no volen facilitar un govern d’extrema esquerra, encara que sigui provisional. Corbyn també va dir que inclouria el segon referèndum del Brexit en el seu manifest electoral. Va acusar el govern de Johnson de voler “utilitzar el Brexit dur per crear un paradís fiscal per als superrics en aquesta riba d’Europa”, i va assegurar que el seu Brexit “és el Brexit de Trump”. El líder laborista va carregar molt durament contra Johnson, de qui va dir que era un “ultradretà i fals populista al servei de Trump finançat pels diners de fons d’inversió per protegir els interessos dels rics”.

També va presentar el seu programa electoral no oficial, amb una forta càrrega social: molta inversió en serveis públics i demanda del final de les polítiques d’austeritat iniciades pels tories el 2010. Corbyn assegura que vol transformar el país de la mateixa manera que es va transformar el 1945, amb la creació de l’estat del benestar.

Promeses socials, també

Tot i que des de Downing Street diuen que Boris Johnson no té cap intenció de convocar eleccions, s’interpreta que ha estat fent campanya des que va arribar al poder el 24 de juliol, i ja va dir que derrotaria Corbyn. Des d’aleshores, ha promès destinar 2.000 milions d’euros a la sanitat pública, millorar les pensions dels metges, retallades pel seu partit els últims anys. També ha promès reclutar 20.000 policies extres, el nombre que ha retallat el govern conservador durant l’última dècada.

Johnson preveu reunir-se els propers dies amb Lynton Crosby, considerat el seu guru electoral, segons es va filtrar ahir. Si perd la moció de censura dels laboristes, el seu equip assegura que podria convocar les eleccions per a després del Brexit. Tancat el Parlament durant la campanya, els conservadors confien així a poder implementar-lo i tenir possibilitats de guanyar els comicis, tot evitant que els euroescèptics de Nigel Farage s’hi presentin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia