Política

Rovira defensa que l’independentisme “és cada vegada més transversal”

La secretària general d’ERC assegura que l’Estat espanyol és “irreformable”, “immobilista” i “protegeix els privilegis d’una minoria”

La dirigent republicana participa per videoconferència a la contra cimera del G7

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha participat aquest divendres per videoconferència a l’anomenada contra cimera del G7, G7-EZ, on ha defensat la “transversalitat” de l’independentisme.

Rovira ha reivindicat que el moviment suma cada vegada “més perfils sociològics” perquè “s’ha arribat a la clara conclusió que per assolir la justícia social només hi ha una via que és la independència”.

Segons ella, aquest és el motiu pel qual el moviment independentista té el suport de gairebé “la majoria de la societat catalana i està en creixement perquè l’Estat no ofereix cap projecte per a aconseguir igualtat d’oportunitats i la justícia social”.

La dirigent republicana ha fet aquestes reflexions en una taula rodona Diàlegs entre nacions sense Estat, on també han participat el líder de Bildu, Arnaldo Otegui; l’europarlamentari de Bildu, Pernando Barrena, i el president de l’Assemblea de Còrcega, Jean Guy Talamoni, que també ho ha fet per videoconferència.

El debat s’ha centrat en el no reconeixement dels drets nacionals de bascos, corsos, escocesos i catalans i “l’actitud autoritària i antidemocràtica dels estats”.

En aquest sentit, Rovira ha assegurat que “ho hem intentat tot i ens hem trobat amb un Estat social irreformable i immobilista que protegeix els privilegis d’una minoria”, ha lamentat. Rovira ha descrit aquesta minoria com a “una casta política oligopòlica que extreu de l’erari públic molts recursos” en benefici d’“uns quants”.

A parer seu, “l’única manera de lluitar contra l’Estat és a través de la sobirania” per “obtenir totes les competències polítiques i recursos econòmics”.

La dirigent republicana ha apuntat que el Brexit pot obrir una “finestra d’oportunitat” per a l’independentisme si s’aconsegueix “definir Europa com una Europa dels ciutadans que parli democràticament a través d’instruments democràtics”.

En la mateixa línia, Arnaldo Otegi ha constatat “no hi ha possibilitat real que existeixi una evolució en termes democràtics a l’Estat espanyol que resolgui en termes estructurals els seus greus dèficits, entre d’altres, el problema territorial”.

Segons ell, “la deriva natural de l’Estat espanyol serà una deriva autoritària”, en la qual “podrà haver-hi uns lapsus de governs més o menys progressistes” en els quals EH Bildu haurà de “comprometre’s o no”. “Però la deriva natural d’aquest Estat serà la natural que està sent a Europa, cap a un model autoritari de retallada de llibertats”, ha sentenciat.

Davant aquest escenari, ha instat l’esquerra a ser “capaç de construir aliances el més àmplies possibles, que han de ser antifeixistes, antiautoritàries, amb programes econòmics i socials antioligàrquics i populars, i que defensin els drets dels presos i l’autodeterminació dels pobles”.

Otegi ha volgut deixar clar que la seva formació no “renunciarà” al seu “projecte d’alliberament nacional”, a ser “independentista” i a “construir un model social alternatiu”. “ “Canvi social i sobirania són dues cares de la mateixa moneda”, ha sentenciat.

El líder d’EH Bildu ha criticat els integrants del G7, la reunió dels quals se celebra, ha dit, “al cor” d’Euskal Herria, i els ha responsabilitzat de les “innumerables crisis” que s’estan produint al planeta, entre elles la financera, l’ecològica i la política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona