Política

Negociacions “contra rellotge” per a la unitat estratègica

ERC insta que “s’intensifiquin” els contactes que ja hi ha hagut per tenir full de ruta abans de la sentència

Artadi coincideix que diàleg i confrontació no són contradictoris

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va reconèixer ahir que entitats i partits sobiranistes treballen “contra rellotge” per mirar de lligar un full de ruta estratègic comú atesa la probable “immediatesa” de la sentència del Suprem en el judici a l’1-O, que podria arribar aquest setembre. “Convé intensificar la feina en els dies que venen; per això fem una crida a fer-ho”, assenyalava, sense arribar a fixar-se un termini màxim per a l’acord, després de la primera reunió de la direcció postvacances. Tot i que el principal fòrum en què es debat el futur full de ruta continuen sent les reunions del Consell per la República a l’exterior, on hi ha representats la majoria d’actors socials i polítics, la portaveu va confirmar que aquest estiu hi està havent molts contactes “en clau de govern, de Parlament i de partit”, ja que es volen “destinar tants esforços com es pugui a fer que reïxi” la unitat estratègica.

“Protesta i proposta”

Vilalta està convençuda que es pot “trobar el consens” aprofundint en la proposta dels republicans que ella mateixa va exposar dijous a la Universitat Catalana d’Estiu, basada a “fer compatibles” la confrontació democràtica, que va defensar també a Prada el president Quim Torra, i el diàleg que propugna ERC, al qual ja va avisar que continuarà apel·lant, i que “mai hi renunciarà” tot i les reiterades negatives del govern espanyol. “Els nous passos no poden excloure el diàleg, perquè ens fa forts internament i a escala internacional, és en si mateix un fi i un mitjà alhora”, defensava, abans de resumir: “Hem d’articular protesta i proposta.”

Precisament, a la tarda, la número 2 de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi, coincidia des de Sants que la confrontació i la negociació no són apostes “contradictòries”, i matisava que la porta del diàleg sempre “estarà oberta”, per bé que això no vol dir que no es constati que aquest diàleg “no existeix” ni per part del govern ni dels partits unionistes. Artadi demanava obrir una etapa “propositiva i constructiva” en l’independentisme, amb un debat tant intern com públic per parlar “del que es vol fer” i en què els partits deixin d’assenyalar-se “els uns als altres”, ja que això “no ha portat enlloc en l’últim any”. “No competeixen entre si, hem d’anar més units que mai”, reblava. “El que es reclama és una determinació i un «ho tornarem a fer»”, resumia.

En tot cas, ERC confia que, per bé que la proposta de nou full de ruta encara no està tancada, s’han fet prou avenços per poder-hi donar una última empenta en les properes setmanes, abans que es doni a conèixer la sentència. El mínim comú denominador podria ser continuar des del Parlament i el govern la “confrontació institucional” per denunciar els abusos de l’Estat i defensar els grans consensos de país, referèndum inclòs, mentre en paral·lel s’organitzen des de la societat civil accions de desgast, desobediència civil i no-cooperació envers els poders fàctics de l’Estat que forcin el seu executiu a asseure’s a parlar. Això sí, el problema ara rau a baixar a concretar la teoria, i Vilalta evitava donar pistes per “afavorir el consens”: “Ho hem de poder debatre en els espais adients”, cloïa, mentre evitava pronunciar-se, per la mateixa raó, sobre la conveniència d’anar a eleccions o mirar de reforçar el govern com a resposta a la sentència.

Vilalta evita contestar a Bonvehí

Després que el president del PDeCAT, David Bonvehí, acusés diumenge ERC d’“aparcar l’independentisme i abraçar” les tesis de l’antiga CiU amb un fi electoral, Vilalta no va voler ahir entrar en polèmica. “Insisteixo en el que vaig dir, que cal superar les dinàmiques autodestructives que hem vist últimament. No entrem a valorar declaracions encara que ens ataquin directament perquè no volem entrar en aquesta dinàmica”, argumentava, mentre insistia que la manera de generar “el millor clima” és que cada força busqui complicitats en el seu espai. “Seguirem treballant per trobar punts d’acord i no per acusar-nos”, resumia.

En aquesta línia, va retreure que es vulgui “ridiculitzar” l’aposta d’ERC per “acumular forces”, ja que això “és contraproduent i debilita el moviment”. “No hi ha cap dilema, volem ser alhora més forts i més determinats”, insistia. Per això veu la Diada com una “oportunitat” per superar recels i avançar junts, i treia importància, perquè “no es pot fer de l’anècdota categoria”, als tuits d’exconsellers d’ERC que deien que no hi aniran. Així, feia una crida a participar en totes les activitats programades perquè siguin un “èxit cívic massiu” i no el “fracàs” que molts desitgen, en la línia que també seguia Artadi: “Ha de servir per recuperar la il·lusió, la determinació i la unió del moviment”, insistia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia