Política

Via lliure per al contenciós amb l’Estat pels impagaments

El govern considera que s’incompleix la llei i acorda reclamar els 1.317 milions de la recaptació del 2019 i de l’IVA del 2017

Lamenta que s’escudin en un informe de l’advocacia de l’Estat que no existeix

El Consell Executiu del govern de la Generalitat, com havia avançat el passat 21 d’agost al Parlament el vicepresident del govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va acordar iniciar les accions legals corresponents, i que es traduiran en la presentació d’un contenciós administratiu contra l’Estat els propers dies, per reclamar els 1.317 milions d’euros pendents de pagament, corresponents a bestretes del finançament del 2019 (874 milions) i de la liquidació de l’IVA del 2017 (443 milions).

La portaveu del govern, Meritxell Budó, va explicar ahir que aquests són recursos propis que ja van reclamar al Ministeri d’Hisenda el 22 de febrer passat i que l’executiu en funcions de Pedro Sánchez té retinguts incomplint les obligacions financeres que fixa la llei 22/2009, reguladora del sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú i les ciutats amb estatut d’autonomia. La seva homòloga del govern espanyol en funcions, Isabel Celáa, va argumentar fa uns dies que no poden fer l’avançament de finançament corresponent a aquest 2019 perquè l’executiu “no està en plenitud de funcions” i, a més, no havia prosperat l’aprovació dels pressupostos generals. En aquest sentit, Budó va assegurar que en haver aprovat el Consell de Ministres l’avantprojecte de llei ja es complien els requisits legals per fer efectives les bestretes. “És un argument legal que no podem admetre perquè els ingressos sol·licitats són acció d’administració ordinària i, per tant, legalment exigibles a un govern en funcions”, va etzibar.

Budó va admetre que altres governs com el de Castella i Lleó i Galícia els havien comunicat que no descartaven anar als tribunals. Va lamentar, a més, no disposar d’un suposat informe de l’advocacia de l’Estat sobre aquesta qüestió que també han reclamat diputats de JxCat i ERC, i que fins i tot el PP va reclamar dilluns al Congrés. Un informe que Hisenda encara està en espera de rebre, tot i que la ministra María Jesús Montero havia justificat la negativa a pagar les bestretes dient que ho havia consultat amb l’advocacia. Per aquest motiu, i acusant-la de “mentir”, el PP va demanar la seva dimissió.

Aragonès també va lamentar en una piulada que l’Estat “s’excusa en informes que no existeixen per no pagar allò que és dels ciutadans de Catalunya”. Ahir, amb els vots en contra del PSOE a la Diputació Permanent del Senat, es va negar la petició de compareixença de Montero feta pel PP per informar sobre l’estat dels pagaments a les comunitats de l’any 2019 i debatre-ho.

D’altra banda, una de les prioritats que Budó va traslladar després de la reunió de l’executiu és que el vicepresident Aragonès obrirà al setembre una roda de contactes amb tots els grups per negociar el pressupost del 2020.

Més “confrontació democràtica”

El president de la Generalitat, Quim Torra, té previst seguir amb la línia del discurs de la “confrontació democràtica” que va exposar a la Universitat Catalana d’Estiu en una xerrada el proper dia 5 a Madrid en la qual estarà acompanyat per diversos membres del govern. La portaveu del govern, Meritxell Budó, va dir que aquesta és una idea que comparteix l’executiu, entesa com la necessitat d’“afrontar políticament un problema que és polític”, “no cedir davant la repressió i no acceptar cap sentència que no sigui l’absolució”, una actuació que és compatible amb “el diàleg”. Budó també va descartar vincular un avançament electoral com a resposta a la sentència del judici de l’1-O, i va lloar els esforços de JxCat i ERC per buscar la unitat estratègica i un full de ruta abans de la sentència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona