Política

Rufián és citat en les reunions del PSOE abans que Iglesias

Sánchez presenta els 300 punts del programa i ho deixa tot als negociadors per demorar la cita amb el líder de Podem

Ábalos li nega la coalició: “A fora tindran més llibertat”

El guió de Pedro Sánchez en els vint dies que resten per a la data límit del 23 de setembre que precipitarà la repetició d’eleccions el 10 de novembre continua desconcertant els partits susceptibles de ser els seus socis. Si després de la nit electoral del 28 d’abril Sánchez va deixar passar vuitanta-cinc dies abans de negociar amb Unides Podem, ara el PSOE fixa per demà la cita de José Luis Ábalos i Adriana Lastra amb Gabriel Rufián i Carolina Telechea (ERC), que en l’ordre negociador passen al davant d’un Pablo Iglesias que encara no té data.

El president espanyol en funcions sortirà avui de La Moncloa per presentar a l’estació de Chamartín els 300 punts del seu Programa comú progressista, amb el qual ell sosté que busca una investidura in extremis que desbloquegi l’atzucac polític espanyol, però que l’oposició veu com una jugada en clau electoral que ja mira a les urnes el 10-N. Entre els 300 punts hi haurà el seu model territorial amb els ulls posats a Catalunya, un afer que Sánchez ha utilitzat com a coartada per refusar els d’Iglesias al Consell de Ministres.

En la reunió de l’executiva d’ahir, el PSOE tancava la porta definitivament a una coalició o cooperació amb Unides Podem. L’últim argument socialista per defensar un govern en solitari, però, va provocar la hilaritat dels morats, ja que el ministre de Foment en funcions i secretari d’organització, José Luis Ábalos, els ven que una coalició és una pèrdua de llibertat que no mereixen: “Ser fora del govern donaria més llibertat a Unides Podem.” “No és veritat que la presència al govern et garanteixi el compliment de cap acord, el que et garanteix el compliment de l’acord és el parlament aprovant les coses i amb la sessió de control. És evident que la sessió de control no és la mateixa si tu ets al govern que si no hi ets”, va dir Ábalos sobre les preteses bondats que té per a Unides Podem no seure al Consell de Ministres a canvi de tenir la veu lliure en la pregunta setmanal de control al president al Congrés i al Senat.

Fer un govern integral

E

ls últims dies a Madrid s’ha alimentat la hipòtesi que Unides Podem podria permetre que el govern de Sánchez arrenqués ara en solitari i que la confiança del dia a dia deixés pas a una entrada de ministres morats en una coalició en l’equador de la legislatura. Segons Ábalos, però, l’única concessió als d’Iglesias perquè donin el seu sí a Sánchez seria crear “fórmules de cooperació” que garanteixin a les parts el seguiment i el control del compliment de les mesures del programa. “Si ens seiem a parlar amb el PSOE és per parlar d’un govern integral que inclogui programa i estructura de govern”, rebatia ahir la portaveu d’Unides Podem, Noelia Vera. Segons aquesta dirigent, pròxima a Iglesias, si una cosa ha demostrat la singladura de Sánchez des del juny del 2018 amb la moció de censura és que “un govern en solitari és inestable” i per això fer una coalició és irrenunciable.

Mentre Ábalos i Lastra s’entrevistaran amb Rufián i Telechea (ERC) demà al Congrés, Sánchez preveu viatjar el mateix dia al País Basc i a Cantàbria a veure’s en persona amb el líder del PNB, Andoni Ortuzar, i amb el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), liderat per Miguel Ángel Revilla, que té un únic diputat al Congrés, José María Mazón. L’únic acostament als d’Iglesias que el PSOE ha previst és citar aquesta setmana els respectius equips negociadors, una jugada que Iglesias interpreta com l’enèsim intent de demorar la inevitable cita.

LA FRASE

No és veritat que ser al govern et garanteixi el compliment de cap acord, ho garanteix el parlament
José Luis Ábalos
ministre de foment en funcions


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona