Política

Sassoli accepta enviar a Luxemburg l’opinió de l’Eurocambra sobre la causa de Junqueras

El president del Parlament Europeu accedeix a la recomanació de la comissió d’Afers Jurídics

L’Eurocambra vol evitar que la personació en el cas de Junqueras tingui “càrrega política”

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha acceptat enviar les observacions de la institució en la causa oberta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre l’abast de la immunitat del president d’ERC i eurodiputat electe Oriol Junqueras.

Sassoli, com és habitual en aquests casos, fa cas així a la recomanació que ha fet aquest matí la comissió d’Afers Jurídics de la cambra, que l’ha instat a enviar un informe legal a Luxemburg sobre l’opinió de la institució sobre aquest afer.

Ara, els serveis jurídics de la cambra hauran d’emetre l’informe sobre la situació de Junqueras, que no va poder recollir l’acta en persona perquè el Suprem no li va donar permís per sortir de la presó.

El vicepresident de la comissió i eurodiputat del PSOE Ibán Garcia del Blanco, ha assegurat en declaracions a l’ACN que no volen que la personació de l’Eurocambra en el cas tingui “cap càrrega política”.

L’eurodiputat del PSOE ha explicat que volen “evitar que aquesta decisió tingui cap mena de component polític” i per això ara seran els serveis jurídics els qui emetin un informe “amb caràcter tècnic” per aportar “la seva doctrina” sobre la interpretació de la legislació europea.

García del Blanco ha defensat que “té sentit” que el PE “manifesti la seva posició jurídica” sobre l’estatut dels eurodiputats i la dimensió de la seva immunitat. Una postura que, a més, considera “fonamentada i consolidada en el temps”.

Preguntat sobre si els serveis jurídics tindran en compte l’informe encarregat anteriorment per l’expresident de l’Eurocambra, Antonio Tajani, Garcia del Blanco ha reconegut que aquests s’han pronunciat al respecte “de manera oficial o oficiosa” en diverses ocasions.

En aquest sentit, ha afirmat que la doctrina de la cambra es basa en els tractats europeus i estableix “una remissió al dret nacional en qüestions d’eleccions”. No obstant això, ha admès que el Tribunal Suprem planteja preguntes “molt diverses” per “desentrellar definitivament tots els aspectes” sobre la situació de Junqueras com a eurodiputat electe.

Oposició de Cs, populars i ultradreta

La comissió d’Afers Jurídics de l’Eurocambra ha donat llum verd aquest dimarts –per 11 vots a favor, 10 en contra i una abstenció– a instar Sassoli a presentar al·legacions al TJUE en el cas de Junqueras, la vista del qual se celebra el proper 14 d’octubre.

S’hi han pronunciat a favor els eurodiputats socialistes, verds i liberals (tret de Javier Nart, de Ciutadans) i hi han votat en contra els membres del grup popular, la ultradreta i l’espanyol Nart, han detallat a Efe fonts socialistes.

La recomanació no és vinculant però el polític italià la seguirà per tractar-se d’un assumpte que afecta la institució parlamentària.

Fonts del Parlament Europeu subratllen que no es tracta d’una acció política sinó “merament jurídica” i tractarà únicament sobre els aspectes del cas en els que entra la legislació comunitària i no la nacional.

Les al·legacions les redactarà el servei jurídic de l’Eurocambra i les enviarà per escrit a la cort europea amb seu a Luxemburg.

L’escó de Junqueras al PE està vacant, ja que el Tribunal Suprem (TS) espanyol va impedir al líder d’ERC sortir de la presó per complir amb els tràmits necessaris per adquirir la plena condició d’eurodiputat.

Així, com no figura a la llista que les autoritats espanyoles remeten a l’Eurocambra amb els noms dels eurodiputats electes, el Parlament no el reconeix com a tal.

El passat 1 de juliol, el Suprem va elevar al TJUE una qüestió prejudicial perquè esclareixi l’abast de la immunitat del republicà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona