Política

Sánchez tem un sí d’Iglesias a la investidura sense acord

La por que Unides Podem entregui un sí gratis i faci oposició fa que el president no vulgui acudir a un nou ple per si és investit sense voler-ho

No vol un drama en cada votació com en la del pressupost

Pedro Sánchez presideix en funcions i aspira a ser investit, però alhora té por de ser investit si l’elecció equival a llançar-lo als lleons de la precarietat parlamentària. Mentre les negociacions entre els quips del PSOE i Unides Podem es manté bloquejada sense arribar al trencament, Sánchez tem ara per ara un escenari que no és ni l’acord d’investidura ni anar a una repetició de les eleccions generals el 10 de novembre: que Pablo Iglesias li entregui un sí gratis en la votació d’investidura i faci un immediat pas a l’oposició des del primer dia que deixi el govern en un mar d’inestabilitat. La por de Sánchez a ser investit sense pretendre-ho és el que condiciona ara la seva decisió de no acudir a una segona temptativa al Congrés pel risc de no controlar el que pot votar Iglesias en l’últim moment.

Després que Sánchez presentés el seu programa comú progressista de 370 punts amb escenografia electoral, Unides Podem ha acceptat entrar en el debat de les mesures però sense renunciar a formar una coalició com les que comparteix en vuit de les comunitats autònomes. Després que Ione Belarra denunciés que Adriana Lastra i José Luis Ábalos ofereixen “una tercera via que en realitat és la primera i l’única via que ha mantingut el PSOE, que és la de partit únic”, la diputada d’IU Yolanda Díaz va posar en alerta el PSOE. Si Unides Podem entrega els seus 42 vots “gratis” i és investit Sánchez amb l’abstenció d’ERC, “és més que probable” que els d’Iglesias a continuació “dificultin extraordinàriament la seva acció de govern”, va desafiar Díaz els negociadors socialistes.

Segons Iglesias, amb el vet a ministres morats Sánchez persegueix tenir les mans lliures per mirar a dreta i a esquerra durant quatre anys i encara més estant a les portes d’una sentència del Tribunal Suprem que pot sacsejar Catalunya i arrenglerar-lo amb el PP i Ciutadans a l’hora d’afrontar la reacció a una possible condemna. “Vol poder pactar amb el soci preferent determinades matèries i tenir les mans lliures per parlar amb altres grups d’altres qüestions”, sospita Díaz.

Com dir que no vol el ple

La hipòtesi que Iglesias regali els vots a Sánchez al Congrés un minut abans de desentendre’s del seu destí com a nou president espanyol ja investit és el que la ministra portaveu, Isabel Celaá, ha definit com a “cul-de-sac” i “racó fosc”. Segons fonts de l’equip negociador del PSOE, Sánchez no està disposat a acceptar un sí inicial que l’exposi a viure un drama en cada votació de cada llei començant pel pressupost. Però si Iglesias fa el pas de regalar un sí enverinat, Sánchez tindrà difícil explicar per què no vol que Meritxell Batet –després de la tanda de consultes de Felip VI– convoqui una segona investidura si l’alternativa és que les eleccions del 28 d’abril es repeteixin el 10 de novembre.

Casado convida Cs i Vox a la “casa comuna” centredretana

Redacció

El president del PP, Pablo Casado, va obrir ahir les portes a Ciutadans i al partit ultradretà Vox “a la casa comuna del centre i la dreta espanyola” per “aglutinar tot el que estigui a la dreta del PSOE” davant una eventual repetició electoral. En un acte del partit a Benidorm, Casado va acusar el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, de ser un “radical” que s’intenta “disfressar de moderat”, en considerar que no ha volgut arribar a cap acord amb el PP. El líder popular va lamentar que el dirigent del PSOE hagi creat un període d’inestabilitat i va reiterar que no facilità la seva investidura perquè seria “letal per a la prosperitat futura de l’Estat”. Tanmateix, va afirmar que ningú podrà dir que unes eleccions el 10-N “són culpa del PP”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia