Política

Acord entre fiscal i acusats en el judici a la xarxa de suport als presos bascos

El judici va quedar ahir vist per a sentència

Dos dels 47 encausats hauran de passar cinc mesos a la presó i la resta han quedat en llibertat

El macrojudici contra la xarxa de suport als presos bascos va quedar ahir vist per a sentència. Els 47 encausats van arribar a un acord amb la fiscalia per a la rebaixa de les penes. Només dos dels acusats, els advocats Arantza Zulueta –que ha estat condemnada a tres anys i sis mesos– i Jon Enparantza –per al qual han demanat dos anys i set mesos–, hauran d’entrar a la presó, on hauran de complir cinc mesos ja que havien estat ja en presó provisional. Tots dos s’enfrontaven a una petició de la fiscalia de catorze anys de presó per participació activa en organització terrorista en grau de dirigents.

La resta dels acusats, per als quals el fiscal demanava de vuit a onze anys de presó, també han arribat a un pacte amb la fiscalia i les acusacions populars AVT i Dignitat i Justícia per ser condemnats la majoria per participació activa en organització terrorista a penes de dos anys i mig de presó.

En aplicar als 47 detinguts l’atenuant de confessió tardana, les penes han quedat substancialment rebaixades respecte a les inicials demanades pel tinent fiscal de l’Audiencia Nacional, Miguel Ángel Carballo.

Pel que fa a la inhabilitació per a càrrec o treball públic, que en la petició del fiscal oscil·lava entre deu i quinze anys, els acusats s’han conformat amb penes de tres anys i tres anys i mig, i en el cas de Zulueta i Enparantza amb cinc i quatre anys, respectivament, d’inhabilitació absoluta. La regidora de Bildu a Pamplona Amaia Izco ha estat condemnada a un any i mig de presó i a tres anys d’inhabilitació absoluta, cosa que implica que ha de deixar el càrrec.

A la sortida del judici, que es va limitar al reconeixement dels fets per part dels acusats, Izco va explicar als periodistes que la voluntat dels acusats en acceptar l’acord havia estat deixar enrere fórmules del passat i contribuir a obrir portes al futur i a impulsar l’obertura de veritables vies de solucions. “Ara la prioritat és la resolució urgent i necessària del tema dels presos i les preses basques”, va dir.

A més, va explicar que un altre motiu per al pacte han estat les peticions fiscals tan grans i “fora de qualsevol lògica”, que els van fer témer que les condemnes podrien ser molt greus, per la qual cosa l’objectiu era evitar entrar a la presó, tot i que va lamentar que Zulueta i Enparantza ho hagin de fer.

A més de les penes de presó i inhabilitació, els dotze acusats considerats màxims responsables de ser la corretja de transmissió entre la direcció d’ETA i els presos van acceptar també estar sotmesos a un any de llibertat vigilada.

La causa 11/13 era l’última de les diverses que ha conduït l’Audiencia Nacional sota la premissa del “tot és ETA”, centrada en la pressió judicial a entorns de l’esquerra abertzale que treballen amb els presos bascos.

Els processats són, per una banda, advocats de presoners d’ETA i persones que actuaven d’interlocutores entre aquests presos i els sindicats, partits i associacions de la societat civil basca després de la dissolució de l’organització armada. I, per una altra banda, també hi ha integrants dels col·lectius Jaiki Adi, Etxerat i Herrira.

LA FRASE

La base de l’acord ha estat que quedin en el passat les estratègies del passat
Amaia Izco
Regidora de Bildu a Pamplona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona