Política

Calvo reobre el debat sobre una reforma constitucional perquè governi la llista més votada si es bloqueja la investidura

La vicepresidenta del govern espanyol en funcions argumenta que cal adaptar la política estatal a la nova situació pluripartidista

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha reobert el debat sobre una reforma constitucional perquè governi la llista més votada si es bloqueja la investidura. En una entrevista aquest dimarts a la nit al programa Hora 25 de la SER, Calvo va considerar “raonable” plantejar un canvi del model electoral per facilitar la formació de govern a través de la modificació de l’article 99. La vicepresidenta de l’executiu en funcions va argumentar que cal adaptar la política estatal a la nova situació pluripartidista “que va aparèixer fa més de cinc anys amb l’aparició d’Unides Podem i de Ciutadans”. “Es produeix un canvi de comportament i cultura política sense modificació normativa”, ha remarcat, i ha dit que això no seria modificar la Carta Magna “per la via dels fets” sinó adaptar-la als nous temps.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ja ho va plantejar al juliol en una entrevista a TVE. El president del govern espanyol en funcions va argumentar que l’actual model “no funciona” i “cal reformar-lo”. Sánchez va afirmar que proposaria una reforma a PP, Cs i Unides Podem per garantir la governabilitat i evitar el bloqueig. El secretari general socialista va parlar “d’impedir coalicions negatives que puguin abocar a la repetició sistemàtica electoral”.

L’article 99 de la Constitució espanyola és el que regula el sistema d’elecció del president del govern. Fixa el mecanisme de les consultes del cap d’Estat amb els representants de les diferents formacions polítiques i atorga al Rei la potestat de nomenar un candidat. La part que és objecte de debat és la que fa referència a la necessitat del president d’aconseguir la majoria absoluta de la cambra en primera votació i una majoria simple 48 hores després, i sobretot l’establiment d’un termini de dos mesos per a la repetició electoral en cas que cap candidat aconsegueixi la investidura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia