La nova llei anul·laria tres de les set mocions de censura d'aquest mandat a Tarragona

Els canvis de govern a Constantí i la Pobla de Montornès no haurien prosperat i hi hauria dubtes sobre Torredembarra

Els vots d'un regidor o regidora trànsfuga han decantat la balança política dels ajuntaments de la demarcació més d'una ocasió durant aquest mandat. De fet, si els preceptes de la nova llei electoral ara en negociació al Congrés ja s'estiguessin aplicant des de l'any 2007, hi hauria hagut tres canvis forçats de govern que no s'haurien pogut realitzar, ja que van venir marcats pel vot clau d'un regidor que havia abandonat la disciplina del seu partit. Tots aquests moviments polítics (els tres a la comarca del Tarragonès) haurien necessitat del suport d'un o dos regidors més per poder tirar-se endavant.

La Pobla de Montornès.

Una de les mocions de censura que ho hauria tingut més difícil per prosperar en virtut de la nova normativa seria la de la Pobla de Montornès, on Alternativa Municipal per a la Pobla de Montornès (vinculada a la marca blanca del PSC, Progrés Municipal) va perdre l'alcaldia després que dos dels seus regidors s'aliessin amb CiU, a l'oposició, un cop abandonades les sigles socialistes. Segons el panorama que marcaria la reforma de la llei electoral, l'actual alcalde, el convergent Joan Borràs, hauria d'haver buscat el suport de dos regidors més, una maniobra que CiU hagués tingut força complicada, ja que hauria d'haver recorregut a ERC, que va mantenir fins al final el seu suport als socialistes.

La moció de censura es va produir l'octubre de 2008 després de mesos de bloqueig del govern local, en minoria des de l'expulsió del govern dels dos edils trànsfugues, i va acabar donant l'alcaldia al grup que, de fet, havia estat més castigat a les eleccions municipals, ja que CiU va passar el 2007 de tenir la majoria absoluta a l'Ajuntament poblenc a ser tan sols la segona força més votada.

Constantí.

Un altre Ajuntament on no hauria pogut prosperar la moció de censura si ja s'apliquessin les limitacions referides als trànsfugues seria Constantí, també a l'interior del Tarragonès. En aquest cas, el desembre de 2008, el govern format per PSC i PP va perdre l'alcaldia en prosperar la censura promoguda per ERC, CiU i el que va ser número 3 del PSC a les eleccions del 2007, Josep Plana. El govern actual, per tant, hauria necessitat un vot més dels que va obtenir per prendre el relleu a l'executiu anterior, cosa que només hauria pogut aconseguir amb una poc probable aliança amb el PP. La comissió de seguiment del pacte antitransfuguisme va declarar trànsfugues tots els regidors membres de l'actual govern constantinenc.

Torredembarra.

On hi hauria més dubtes sobre l'aplicació d'aquests nous preceptes legals seria a Torredembarra. L'agost de 2008 es va produir un canvi de govern, però no a través d'una moció de censura sinó després que l'alcalde, Manuel Jiménez (PSC), dimitís perquè l'oposició, amb el vot indispensable de la trànsfuga del PSC Laura Pradeda, havia assolit una nova majoria de govern. S'hauria de determinar si la nova limitació al vot dels trànsfugues s'aplicaria també als plens on s'escull nou alcalde (tant a principi de mandat com després de produir-se la renúncia o mort del batlle). En cas afirmatiu, llavors el canvi de govern torrenc també hauria estat impossible.

En tot cas, en un escenari com el que marcaria la nova llei electoral, segurament l'actual alcalde, Daniel Masagué (CiU), hauria necessitat ampliar la seva base de suports al ple amb un grup més, ja que la seva força relativa per forçar la dimissió de Jiménez hauria estat relativitzada per la presència d'una trànsfuga.

Altafulla sí que compliria la normativa

Tot i que la nova llei es posi en pràctica i impedeixi que prosperin certes mocions de censura, segurament hi continuarà havent regidors que optin per abandonar la disciplina del seu partit, però mantenint el seu lloc a l'Ajuntament. La demostració pràctica d'això seria el cas d'Altafulla, on, tot i que hi ha un regidor no adscrit que va abandonar la disciplina d'ABG, la moció de censura que es va aprovar l'abril de 2008 prosperaria sense problemes encara que ja s'estigués aplicant la nova llei electoral. En aquell cas, de fet, el regidor no adscrit, Jano Francino, no va ni signar ni votar a favor de la moció de censura, ja que l'alcalde d'ara, Josep Maria Gené (PSC) ja havia aconseguit reunir el suport necessari sense haver de recórrer a Francino, que sí que va passar des del principi a formar part del nou govern. La maniobra va evitar fins i tot que l'edil no adscrit fos declarat oficialment trànsfuga, tot i que la comissió de seguiment del pacte antitransfuguisme sí que va reprovar l'alcalde altafullenc per haver inclòs Francino al seu executiu.

Les altres dues mocions de censura que s'han produït durant aquest mandat a la demarcació (Roda de Berà, al Tarragonès, i Bot, a la Terra Alta) també haurien prosperat, ja que no van implicar cap cas de transfuguisme.

A Salou no s'aplicaria

No totes les mocions de censura en què s'ha produït una ruptura dins d'un grup polític entrarien dins del sac del transfuguisme i, per tant, se'ls aplicarien aquests nous preceptes. Casos, però, com els de Salou, haurien generat segurament molt de debat sobre la necessitat d'aplicar-hi la nova normativa.

En aquest municipi, on es va aprovar una moció de censura l'abril de l'any passat, els independents FUPS i PP van aconseguir el govern amb el suport del número 2 de CiU, mentre que la resta de representants de la federació nacionalista van passar a l'oposició juntament amb el PSC i RDS. La diferència és, però, que el regidor convergent que va donar suport a la moció de censura, Marc Montagut, ho va fer amb el suport de la direcció nacional de Convergència. Per tant, no pot ser considerat trànsfuga ni aplicar-se la necessitat d'un vot extra per aprovar la moció de censura, tot i que per als actuals membres de l'oposició Montagut sí que sigui considerat un trànsfuga.

En tot cas, el regidor que sí que es va desmarcar de la línia política marcada per la seva formació va ser el cap de llista i ara regidor no adscrit, Salvador Pellicé (tot i que amb el suport de la direcció local del partit), qui tampoc pot ser considerat trànsfuga ja que el seu vot no va canviar cap majoria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.