Política

El catalanisme moderat es reivindica

Es presenta el grup El País de Demà, que vol consens, i no conflicte, amb l’Estat

Sectors del catalanisme moderat treballen des del mes de juny per articular la plataforma El País de Demà, que l’enginyer industrial Antoni Garrell i el filòsof Adrià Aldomà van presentar ahir al Col·legi de Periodistes. La plataforma ja agrupa cap a 260 persones i dissabte farà una trobada fundacional al monestir de Poblet. Allà s’acabarà d’elaborar el document de les ponències amb propostes econòmiques, socials, de valors i polítiques per a Catalunya en les quals fa mesos que treballen. Hi han participat a títol individual persones vinculades a l’antiga Convergència i Unió i al sector més conservador del PDeCAT, com Marta Pascal, Carles Campuzano i l’exconseller Lluís Recoder, però també de l’entorn del PSC, d’Units per Avançar i de Lliures.

Políticament aquesta plataforma, definida com a “grup transversal de persones de diferents generacions, d’ideologia, formació i carreres professionals diverses”, advoca per fer “un reset” de país i treballar en “grans consensos” per recuperar una relació “fluida” amb l’Estat, abandonant el “conflicte” i la “unilateralitat” perquè “ens hi va el progrés econòmic i social”, va dir Aldomà, que va reconèixer també que fins ara el govern de Madrid “no ha tractat bé” Catalunya. Argumenten que la independència és una “opció legítima i vàlida” si es canalitza dins “una estratègia possibilista que no perjudiqui la mateixa Catalunya”, amb respecte a les lleis en el context de la Unió Europea. Però per Granell el procés sobiranista s’hauria de dur a terme “amb seny, perseverança i paciència”, amb una estratègia a “llarg termini”, i per això creuen que ara cal centrar les energies a recuperar el prestigi de les institucions i “treure el màxim rendiment de l’autonomia política”.

Només plataforma

L’objectiu del col·lectiu és fer propostes que puguin assumir les forces polítiques, però de moment no té “cap interès” a convertir-se en un nou partit polític. També diuen que no estan condicionats pel procés de reordenació de l’espai postconvergent de JxCat i el PDeCAT. Granell també va deixar clar que els partits que adoptin les idees del document de la plataforma que surti de la jornada a Poblet tindran el seu suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona