Política

Sánchez diu que ara ja tindria una crisi de govern per Colau

Utilitza la veu de l’alcaldessa sobre els presos per refusar Iglesias

“No dormiria amb Hisenda en mans de Podem”

El PSOE se sent “robat” quan presos d’ERC i JxCat perden l’escó sense condemna

Dos dies després d’obrir la llarga precampanya del 10 de novembre demanant el vot per al PSOE des de La Moncloa pel Telenotícies, Pedro Sánchez entrava ahir al vespre a les llars amb un avís: si fos president d’un govern de coalició amb Podem ja tindria la primera crisi de govern per culpa d’Ada Colau. “Perquè he escoltat Colau i els comuns dir que, si la sentència del procés es condemnatòria, caldria manifestar-se a favor dels suposats presos polítics i demanar a l’Estat espanyol que garanteixi els drets humans”, va dir Sánchez per refusar els de Pablo Iglesias abans i ara quan ja mira cap al 10 de novembre.

Sánchez va dedicar l’entrevista a Atresmedia a sembrar de mines tots els ponts postelectorals amb Podem i Cs. Quan se li va recordar que Colau és ara alcaldessa en un govern pactat amb el PSC, però, Sánchez no va exigir a Jaume Collboni que deixés el càrrec i passés a l’oposició. “Una cosa és l’Ajuntament de Barcelona i una altra el govern d’Espanya. Jo he de gestionar la sentència del procés i no és una cosa que jo hagi volgut”, va esgrimir. El president en funcions es va presentar com algú que podria no ser-ho interinament si hagués pactat amb Iglesias, però que patiria. “Seria president del govern i el problema és que el ministre d’Hisenda seria algú del cercle proper a Iglesias amb poca experiència de gestió. Jo seria president i no dormiria a la nit, igual que el 95% de la gent, fins i tot votants d’Unides Podem”, va desdenyar. En prime time va endurir el gest per tornar a repetir que no li tremolarà el pols per aplicar el 155 “sense cap dubte” si la sentència del Suprem obre un xoc institucional. “Cs vol un 155 sine die. Un govern amb Cs és ciència-ficció”, va dir sense por que la frase li pesi després del 10-N.

En una legislatura en què electes d’ERC –Oriol Junqueras– i JxCat –Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull– van ser desposseïts del seu escó al Congrés (també Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín al Parlament Europeu) sense condemna i sense suplicatori perquè Meritxell Batet va obeir el dictat del jutge Manuel Marchena, Ábalos va presentar el PSOE com la víctima de la “usurpació electoral.” “Jo sento que el meu votant i que el meu propi vot no és que estigui humiliat, és que me l’han robat. Defensar l’opció que surt guanyant els sembla poc al·licient per mobilitzar?”, va etzibar Ábalos quan se li va preguntar si tem que el PSOE perdi raons per mobilitzar els votants després de guanyar i tornar a les urnes.

Si bé Sánchez veu amb bons ulls el carisma de Manuela Carmena, l’exalcaldessa de Madrid que va trencar amb Iglesias es va esborrar del 10-N. “Em descarto, ja fa dos o tres dies que dic que no”, va refutar. A la seu socialista de Ferraz, Ábalos presumia del planter: “No ens cal anar a cap mercadillo ni a cap rastro per suplir carències del producte”, es va vantar el secretari d’organització del PSOE.

Mentre que a l’esquerra es dirimeix quantes sigles concorreran el 10-N, el president del PP, Pablo Casado, va redoblar l’opa a Ciutadans amb l’aposta de fer una llista única com ara Espanya Suma, la còpia de Navarra Suma a escala estatal. “La fragmentació del vot al centre i a la dreta és el major salvavides de Sánchez i és en el que està basant la seva estratègia electoral. Ens hem d’unir per guanyar.” Des de Cs, Albert Rivera resisteix l’opa i ofereix una coalició a posteriori com a Madrid. “Convertim el 10-N en l’oportunitat de girar full al sanchisme, al revengisme i a l’insult”, va dir Rivera. Casado, que el 28 d’abril queia de 123 a 66 escons, espera revifar en detriment de Cs.

Aquesta nit tindria la primera crisi sentint Colau dir que, si hi ha condemna, cal marxar a favor dels suposats presos polítics
Seria president amb el Ministeri d’Hisenda en mans d’algú proper a Iglesias, però a la nit jo no dormiria, com el 95% de la gent
L’Ajuntament de Barcelona és una cosa i el govern d’Espanya, una altra. Jo gestiono la sentència
Pedro Sánchez
president espanyol en funcions
El meu vot me l’han robat. Defensar l’opció que guanya, li sembla poc per mobilitzar?
José Luis Ábalos
ministre de foment en funcions i secretari d’organització del psoe
La fragmentació del vot al centre i la dreta és el major salvavides de Sánchez. Ens hem d’unir per guanyar
Pablo Casado
president del ppC
Em descarto per a les pròximes eleccions, em descarto; ja fa dos o tres dies que dic que no
Manuela Carmena
exalcaldessa de madrid

Montero rearma Podem, però Errejón medita el salt

La portaveu d’Unides Podem, Irene Montero, va reaparèixer ahir a l’arena política a punt per rearmar la formació i en un moment en què, tot i estar de baixa per maternitat, és assenyalada pel PSOE com a boicotejadora de l’entesa. Montero ho nega posant-se com a exemple que Podem no vol càrrecs a qualsevol preu: “Si volguéssim cadires jo podria ser vicepresidenta. Però nosaltres no hem volgut mai cadires, nosaltres volem canviar la vida de la gent.”

El retorn de Montero reforça Podem precisament en un moment d’incògnites, perquè Íñigo Errejón medita fer el salt en l’àmbit estatal des de la seva marca Más Madrid en pugna oberta pel votant a l’esquerra del PSOE. Errejón no té bases a tot l’Estat per llançar la seva marca, però pot limitar el salt en feus com ara Madrid o el País Valencià. “A mi em preocupen temes seriosos, com ara les clavegueres de l’Estat, que una nova formació es presenti és democràcia”, desdenya Montero. Des d’En Marea, la diputada Yolanda Díaz avisa: “El pessic real que aquesta candidatura va provocar va ser a la candidatura socialista que liderava Ángel Gabilondo a Madrid.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona